Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Islamisti zaútočili v meste Kámišlí, útok bol aj v Afríne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas konfliktu, v ktorom sa Sýria zmieta od roku 2011, sa v Kámišlí odohralo niekoľko bombových útokov vrátane viacerých, ku ktorým sa priznal IS.

Kámišlí 12. júla (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa v noci na piatok prihlásila k nastraženiu nálože v blízkosti kresťanského chrámu v meste Kámišlí na severovýchode Sýrie. Pri výbuchu bolo zranených najmenej sedem ľudí, informovala agentúra AFP a miestne médiá. Stav troch zranených je kritický.

Médiá dodali, že pri výbuchu bola ľahko poškodená brána do chrámu sýrskej pravoslávnej cirkvi a niekoľko zaparkovaných áut.

IS vo svojom priznaní sa k nastraženiu nálože uviedol, že sa zameriava na zhromaždenia "agresívnych kresťanov".

Väčšinu územia mesta Kámišlí majú pod kontrolou kurdské sily, zatiaľ čo jednotky verné sýrskej vláde ovládajú letisko a väčšinu arabských štvrtí.

Počas konfliktu, v ktorom sa Sýria zmieta od roku 2011, sa v Kámišlí odohralo niekoľko bombových útokov vrátane viacerých, ku ktorým sa priznal IS.

Kurdské sily, ktoré v marci porazili samozvaný kalifát IS, sú dominantnou silou na severovýchode Sýrie. Ide o územie, kde žije viacero etník vrátane Arménov, Arabov a Asýrčanov, ktorí tvoria 15 percent z 1,2 milióna kresťanov žijúcich v Sýrii.

K podobnému útoku ako v Kámišlí došlo vo štvrtok aj v prevažne Kurdmi obývanom meste Afrín na severe Sýrie, kde pri výbuchu nálože nastraženej v aute zahynulo najmenej 13 ľudí vrátane dvoch detí. Zranených bolo viac ako 30 ľudí.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) bola bomba nastražená na jednom zo vstupov do mesta. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil.