Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri náletoch Izraela v Sýrii zahynulo 23 ľudí vrátane Iráncov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útok prišiel podľa sýrskej agentúry z palestínskych území a Libanonu.

Damask 20. novembra (TASR) - Pri náletoch izraelskej armády v Sýrii prišlo o život 23 ľudí vrátane 16 zahraničných bojovníkov. Informovalo o tom v stredu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) s tým, že nálety boli zamerané na pozície sýrskeho režimu a spojeneckého Iránu v Damasku a jeho okolí.

Riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán informoval, že medzi mŕtvymi je päť sýrskych vojakov, 16 iránskych a Iránom podporovaných bojovníkov, a dvaja sýrski civilisti. Nálety cielili na sklady zbraní patriace iránskym elitným jednotkám Kuds na predmestiach Damasku al-Kiswa a Kudsajá, uviedol Rahmán.

Terčom stredajších leteckých útokov bolo podľa SOHR aj niekoľko ďalších oblastí vrátane leteckej základne na predmestí Mazza západne od Damasku, kde sú umiestnené jednotky protivzdušnej obrany.

Rusko odsúdilo izraelské nálety na území Sýrie so slovami, že išlo o porušenie medzinárodného práva.

"Nálety na území tohto zvrchovaného štátu úplne porušujú medzinárodné právo," povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov, ktorého slová zverejnila agentúra Interfax. Útoky Izraela povedú iba "k eskalácii napätia", dodal Bogdanov.

Rusko, ktoré je spojencom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, si počas celého konfliktu v Sýrii udržiavalo dobré vzťahy aj s Izraelom, píše agentúra AFP. Izraelská armáda útoky v Sýrii potvrdila. "Práve sme uskutočnili rozsiahle nálety na iránske jednotky Kuds a sýrsku armádu v reakcii na raketový útok iránskych síl z územia Sýrie," uviedla armáda židovského štátu na Twitteri.