Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael vráti Jordánsku územia prenajaté na základe mierovej zmluvy

Ilustračná snímka Foto: TASR/ AP

Jordánske územia al-Bákúra a al-Ghamr sú v hebrejčine známe ako Naharajim a Cofar a dlhé roky ich využívali izraelskí roľníci.

Tel Aviv 10. novembra (TASR) - Izrael vráti pod správu susedného Jordánska dve enklávy po tom, ako vypršal ich prenájom na 25 rokov, považovaný za symbol mieru. Izraelská armáda v sobotu uzavrela príjazd k tzv. Mierovému ostrovu v pohraničnej oblasti, s ktorým sa prišli v tento deň "rozlúčiť" stovky ľudí, uviedla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské médiá.

Jordánsky kráľ Abdalláh II. ešte vlani deklaroval, že Ammán nevyhovie izraelskej žiadosti, aby bol doterajší prenájom na základe mierovej zmluvy z roku 1994 predĺžený.

Jordánske územia al-Bákúra a al-Ghamr sú v hebrejčine známe ako Naharajim a Cofar a dlhé roky ich využívali izraelskí roľníci. Prvé z týchto území, tzv. Mierový ostrov, sa nachádza na sútoku riek Jordán a Jarmúk južne od Tiberiadského jazera, zatiaľ čo druhé je v púšti Arava, južne od Mŕtveho mora.

Jordánsko uzavrelo v roku 1994 mierovú zmluvu s Izraelom ako druhá arabská krajina po Egypte. Situácia na izraelsko-jordánskej hranici je odvtedy prevažne pokojná. V roku 1997 však zahynulo sedem izraelských školáčok, keď duševne narušený jordánsky vojak začal strieľať na skupinu turistov v enkláve Naharajim.