Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Jakutský šaman sa podrobil vyšetreniu v psychiatrickej klinike

Jakutský šaman Alexander Gabyšev. Foto: YouTube video-BBC News - Русская служба

Rozhlasová stanica Echo Moskvy medzičasom uviedla, že šaman je už doma. Dodala tiež, že Gabyšev bude údajne stíhaný pre podozrenie z extrémizmu.

Moskva 20. septembra (TASR) - Jakutského šamana Alexandra Gabyševa, ktorého vo štvrtok zadržali v Buriatsku, v piatok po prevoze do Jakutska vyšetrili v psychiatrickej klinike.

Gabyšev sa tam mal podrobiť diagnostike, ktorá "spočíva v rozhovore s pacientom a v stanovení jeho osobnej a rodinnej anamnézy," uviedla agentúra Interfax. Podľa nej klinika vo svojom vyhlásená uviedla, že ak sa "u pacienta zistí patológia, je pripravená poskytnúť mu kvalifikovanú pomoc." Angažovať by mohli aj sociálne úrady, uvádza sa v tlačovej správe.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy medzičasom uviedla, že šaman je už doma. Dodala tiež, že Gabyšev bude údajne stíhaný pre podozrenie z extrémizmu.

Buriatske ministerstvo vnútra predtým uviedlo, že po šamanovi bolo v Jakutsku vyhlásené pátranie kvôli spáchaniu bližšie nešpecifikovaného trestného činu.

Gabyšev, ktorý od marca putoval pešo pozdĺž ciest vedúcich Jakutska do Moskvy, aby "vyhnal" ruského prezidenta Vladimira Putina. Podľa vlastných slov považuje Putina za ""zástupcu temných síl"", pričom tvrdí, že "porátať s ním sa môže len šaman".

Šamana vo štvrtok na pomedzí Buriatskej republiky a Irkutskej oblasti zadržali a na neznáme miesto previezli zamaskované osoby. V piatok sa objavila informácia, že šamana letecky prepravili z buriatskej metropoly Ulan-Ude späť do Jakutska.

Šaman v rámci svojho putovania dorazil aj do Ulan-Ude, kde ho vítali jeho prívrženci. Polícia následne niekoľkých z nich zadržala. V meste potom vypukli protestné zhromaždenia, ktorých účastníci žiadali prepustenie zadržaných.

Napätie v meste sa vystupňovalo večer 8. septembra po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb. Občania totiž začali žiadať ich zopakovanie, pretože majú podozrenie, že hlasovanie bolo zmanipulované.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International uznala Gabyševa za väzňa svedomia, informovala v piatok rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Člen Putinovej rady pre ľudské práva je znepokojený šamanovým prípadom



Člen rady pre ľudské práva pri kancelárii ruského prezidenta má pochybnosti o zákonnosti rozhodnutia, ktorým bol jakutský šaman Alexandr Gabyšev prevezený na vyšetrenie na psychiatrickú kliniku.

Iľja Šablinskij podľa agentúry Interfax súčasne vyhlásil, že celá kauza vyzerá "krajne podozrivo" a vyvoláva vážne pochybnosti. Pripomenul, že ruská psychiatria má vo svojich dejinách "temnú stránku, keď slúžila záujmom jedného zoskupenia a mučila a hubila ľudí na smrť."

"Ak teraz vidíme nejaké príznaky obnovenia tejto tradície, ide z toho strach," uviedol Šablinskij.

Sovietsky zväz patril k tým krajinám, ktoré zneužívali psychiatriu na to, aby sa zbavili - dočasne alebo aj natrvalo - tých, čo sú nepohodlní a pre režim nebezpeční.

Šablinskij dodal, že sa s veľkým podozrením díva na súčinnosť bezpečnostných zložiek a psychiatrických zariadení a "nie veľmi" chápe dôvody, ktoré viedli k šamanovmu prevozu na vyšetrenie v psychiatrickej klinike v Jakutsku. Poznamenal však, že nepozná všetky detaily prípadu, vie o ňom len to, čo si prečítal na internete.

Pochod do Moskvy mal podľa jeho plánov trvať dva roky. Do svojho zadržania vo štvrtok - na pomedzi Buriatskej republiky a Irkutskej oblasti - mal za sebou asi 3000 kilometrov.

Po zadržaní ho previezli do Jakutskej republiky, kde sa podľa tlačovej správy miestneho ministerstva zdravotníctva podrobil psychiatrickému vyšetreniu v klinike v hlavnom meste Jakutsk.

Agentúra Interfax uviedla, že ľudskoprávnym aktivistom sa Gabyševa doteraz nepodarilo nájsť.