Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Požiar poškodil ďalšiu lokalitu UNESCO, tradičné domy minka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K incidentu došlo iba týždeň po tom, ako plamene zničili podstatnú časť hradu Šuri na juhojaponskom ostrove Okinava.

Tokio 4. novembra (TASR) - Požiar v pondelok poškodil najmenej jednu budovu v ďalšej japonskej lokalite Svetového dedičstva UNESCO. Ide o zoskupenie tradičných japonských domov známych ako minka. Lokalita sa nachádza v prefektúre Gifu v centrálnej časti krajiny. Domy boli postavené pred stovkami rokov a sú charakteristické slamenou strechou.

Podľa miestnych úradov sa požiar podarilo včas uhasiť a zabrániť tak rozsiahlejším škodám, informuje tlačová agentúra Reuters. Príčina požiaru nebola bezprostredne známa a príslušný hasičský zdroj odmietol spresniť, koľko objektov utrpelo škody.

K incidentu došlo iba týždeň po tom, ako plamene zničili podstatnú časť hradu Šuri na juhojaponskom ostrove Okinava. Hrad je takisto zapísaný na zozname Svetového dedičstva UNESCO.

Hrad Šuri je vyhľadávanou turistickou atrakciou. Je tiež symbolom kultúrneho dedičstva po kráľovstve Rjúkjú, ktoré v oblasti vládlo v rokoch 1429 - 1879. Počas bitky o Okinavu, ku ktorej došlo v roku 1945 cez druhú svetovú vojnu, takmer celý zhorel. V roku 1992 sa ho na základe dobových záznamov a fotografií podarilo zreštaurovať a v roku 2000 ho zapísali na listinu UNESCO.