Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Jemenskí povstalci zranili 26 civilistov na letisku v Saudskej Arábii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Osem z týchto zranených na letisku v meste Abhá museli hospitalizovať, uviedol hovorca koalície Turkí al-Malkí. Ostatným osemnástim lekári poskytli len prvú pomoc.

Rijád 12. júna (TASR) - Pri raketovom útoku jemenských povstalcov na letisko na juhozápade Saudskej Arábie utrpelo v stredu zranenia 26 civilistov. Informovala o tom medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje proti húsíjským rebelom.

Osem z týchto zranených na letisku v meste Abhá museli hospitalizovať, uviedol hovorca koalície Turkí al-Malkí. Ostatným osemnástim lekári poskytli len prvú pomoc.

Raketa tiež spôsobila materiálne škody v príletovej hale letiska. Podľa agentúry Reuters sú medzi zranenými aj tri ženy a dve deti. Zranení pochádzajú zo Saudskej Arábie, Jemenu a Indie.

Húsíjskí povstalci už skôr oznámili, že odpálili raketu na letisko v tomto saudskoarabskom meste. Koalícia, ktorá bojuje s húsíjmi, prisľúbila "tvrdú" odvetu.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď šiitskí povstalci dobyli hlavné mesto Saná. V roku 2015 sa do vojny zapojila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie, ktorá bojuje za to, aby sa legitímna jemenská vláda opäť dostala k moci.

Jemenský konflikt medzičasom prerástol do jednej z najhorších humanitárnych katastrof súčasnosti. Podľa OSN je väčšina obyvateľstva v Jemene odkázaná na humanitárnu pomoc a približne desať miliónov ľudí je iba "krok od hladomoru".