Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Jordánsko požaduje medzinárodné vyšetrovanie krokov Izraela v Gaze

Izraelskí vojaci sa pohybujú na streche tanku v blízkosti izraelsko-pásmovej hranice, pri pohľade z južného Izraela, štvrtok 16. mája 2024. Foto: TASR/AP

Jordánsko aktuálne zohráva úlohu jedného zo sprostredkovateľov v konflikte medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Ammán 19. mája (TASR) - Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie "vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze". TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Safádí počas tlačovej konferencie s vedením Agentúry OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) ďalej dodal, že "tí, ktorí sú zodpovední za zdokumentované zločiny, by mali byť postavení pred spravodlivosť".

Jordánsko podpísalo v roku 1994 mierovú dohodu so susedným Izraelom, pričom aj vďaka nej sa následne stalo kľúčovým regionálnym spojencom USA, ktoré vedú na Blízkom východe tzv. medzinárodnú protidžihádistickú koalíciu. Jordánsko aktuálne zohráva úlohu jedného zo sprostredkovateľov v konflikte medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.