Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Jordánsko má naspäť kontrolu nad územiami doteraz prenajatými Izraelu

Na snímke sprava jordánsky kráľ Abdalláh II., archívna snímka Foto: TASR/AP

Izraelská vláda vyhlásila, že ľutuje rozhodnutie Jordánska nepredĺžiť prenájom týchto území.

Ammán 10. novembra (TASR) - Jordánsky kráľ Abdalláh II. v nedeľu oznámil, že Jordánsko "nastolilo úplnú zvrchovanosť nad každým kúskom" svojich dvoch území, ktoré boli uplynulých 25 rokov prenajaté Izraelu. Počas prejavu pri príležitosti otvorenia novej parlamentnej schôdze potvrdil, že platnosť príslušných dodatkov mierovej zmluvy s Izraelom vypršala, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na správu jordánskej oficiálnej tlačovej služby Petra.

Izraelské médiá informovali ešte v sobotu o vrátení enkláv prenajatých od Jordánska po tom, ako Abdalláh II. vlani deklaroval, že Ammán nesúhlasí s predlžovaním doterajšieho stavu.

Jordánske pohraničné územia al-Bákúra a al-Ghamr sú v hebrejčine známe ako Naharajim a Cofar a viac než 70 rokov ich využívali izraelskí roľníci. Prvé z týchto území, označované aj ako Mierový ostrov, sa nachádza na sútoku riek Jordán a Jarmúk južne od Tiberiadského jazera, zatiaľ čo druhé je v púšti Arava, južne od Mŕtveho mora.

Izraelská armáda v sobotu uzavrela príjazd k tzv. Mierovému ostrovu, s ktorým sa prišli v tento deň "rozlúčiť" stovky ľudí.

Izraelská vláda vyhlásila, že "ľutuje" rozhodnutie Jordánska nepredĺžiť prenájom týchto území. Podľa hovorkyne ministerstva zahraničných vecí Dorit Herskovičovej jordánska vláda prisľúbila, že v súlade s mierovou zmluvou "bude naďalej rešpektovať práva súkromných vlastníkov v Naharajime". Dodala, že Jordánsko prisľúbilo aj to, že umožní izraelským roľníkom pozbierať svoju úrodu v Cofare.

Jordánsko uzavrelo v roku 1994 mierovú zmluvu s Izraelom ako druhá arabská krajina po Egypte. Situácia na izraelsko-jordánskej hranici je odvtedy prevažne pokojná. V roku 1997 však zahynulo sedem izraelských školáčok, keď duševne narušený jordánsky vojak začal strieľať na skupinu turistov v enkláve Naharajim.