Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Juncker: EÚ urobila pre riadený brexit všetko, čo je v jej moci

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Predseda Európskej komisie dodal, že Únia čaká na schválenie novej dohody s Londýnom v britskom parlamente, až potom ju schváli ona.

Štrasburg 22. októbra (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v utorok v Európskom parlamente (EP) vyhlásil, že Európska únia urobila "všetko, čo je v jej moci", aby zaistila riadený odchod Británie. Juncker dodal, že Únia čaká na schválenie novej dohody s Londýnom v britskom parlamente, až potom ju schváli ona.

Juncker vyjadril ľútosť nad tým, že Británia 31. októbra odíde z EÚ, a uviedol: "Aspoň si môžeme pozrieť do očí a povedať, že sme urobili všetko, čo je v našej moci, aby sme zaistili riadený odchod."

"Úprimne povedané, trápilo ma, že trávim toľko času vo svojej funkcii riešením brexitu, keď som vlastne nemyslel na nič iné, len na to, ako môže Únia lepšie pracovať pre svojich občanov - bolo to plytvanie času a plytvanie energie," povedal Juncker zákonodarcom v EP.

"Teraz musíme veľmi pozorne sledovať udalosti vo Westminsteri. Nie je možné, nie je mysliteľné, aby tento parlament schválil dohodu ešte pred tým, ako ju schváli Westminster. Najprv Londýn, až potom Brusel a Štrasburg," povedal podľa tlačových agentúr AFP a Reuters Juncker v EP v Štrasburgu. Westminster, alebo Westminsterský palác, je sídlo britského parlamentu v Londýne.

Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok oznámil, že lídri EÚ "v najbližších dňoch rozhodnú", či odsúhlasia Británii ďalší odklad konečného termínu odchodu z Únie. Tiež však dodal, že rozhodnutie lídrov EÚ závisí od vývoja v Londýne.

Tusk podľa agentúry AP doplnil, že rozhodnutie odložiť tzv. brexit po 31. októbri ešte o tri mesiace "bude veľmi závisieť od toho, o čom rozhodne alebo nerozhodne britský parlament".

V Británii prebehnú hlasovania o návrhu vykonávacieho zákona o brexite


Britského premiéra Borisa Johnsona čakajú v utorok dve hlasovania týkajúce sa návrhu vykonávacieho zákona o tzv. brexitovej dohode, ktorým by sa dokument s vyrokovanými podmienkami odchodu Británie z EÚ previedol do britského práva.

Ako informovala agentúra Reuters, tieto hlasovania rozhodnú o tom, či k ukončeniu členstva Británie v EÚ skutočne dôjde v lehote do 31. októbra, ako to Johnson sľubuje.

Hlasovanie o samotnom 115-stranovom návrhu vykonávacieho zákona o brexitovej dohode, ako i o časovom harmonograme určenom na rozpravu a možné pozmeňovacie návrhy, sa uskutoční v utorok o 20.00 h SELČ.

"Verím, že parlament dnes zahlasuje za to, aby opäť nad sebou prevzal kontrolu," povedal Johnson. "Verejnosť, ďalší európski lídri, a ani ja nechceme nijaký ďalší odklad. Vykonajme brexit k 31. októbru a pohnime sa vpred," vyzval.

Ak by poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu nepodporili čo i len jedno zo spomínaných dvoch hlasovaní, znamenalo by to, že podľa zákona by Johnson musel akceptovať taký odklad brexitu, aký by navrhla EÚ. Ak by sa tak nestalo, Británia by musela z EÚ vystúpiť bez dohody.

Zahlasovanie za návrh vykonávacieho zákona o dohode, ktorý je nevyhnutný pre samotnú ratifikáciu dohody, by však dalo príležitosť Johnsonovým oponentom, ktorí by tak prostredníctvom dodatkov mohli narušiť jeho plány. Vláda totiž chce vykonávací zákon schváliť len počas troch dní.

Viacerí analytici podľa agentúry AP síce očakávajú, že návrh bude schválený, poslanci však môžu z obáv pre nedostatok času odmietnuť trojdňový harmonogram vyčlenený na jeho schvaľovanie.