Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea si pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy

Na archívnej snímke juhokórejský prezident Jun Sok-jol. Foto: TASR/AP

Prezident Jun Sok-jol vyjadril na utorkovom zasadnutí vlády sústrasť rodinám obetí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 16. apríla (TASR) - Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov. TASR píše na základe agentúry AFP.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

Prezident Jun Sok-jol vyjadril na utorkovom zasadnutí vlády sústrasť rodinám obetí. Popoludní sa konal spomienkový obrad v prístavnom meste Mokpo, kde je teraz vystavený vrak lode Sewol. Na breh ho dopravili počas zložitej operácie.

Tragédia trajektu Sewol v apríli 2014 vyvolala v Južnej Kórei okrem vlny smútku aj hnev nad zle organizovanou záchrannou akciou. Na trajekte sa viezlo 476 ľudí, pričom jeho potopenie s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobilo preťaženie plavidla a zle upevnený náklad. Medzi pasažiermi bolo aj 325 stredoškolákov, ktorí išli na školský výlet na ostrov Čedžu.

Značný diel kritiky padol na kapitána lode a členov posádky. Väčšina posádky, vrátane kapitána, totiž potápajúci trajekt opustila v čase, keď boli stovky cestujúcich uväznených v lodi.

Ľuďom na trajekte posádka prikázala zotrvať na svojich miestach a výzvu na evakuáciu vydala neskoro, keď už z podpalubia nemohli uniknúť. Kapitán lode bol odsúdený na doživotie a ďalší členovia posádky na 18 mesiacov až 12 rokov.

Séria katastrof v Južnej Kórei so stovkami obetí, ktorým sa dalo predísť - od trajektu trajektu Sewol až po tlačenicu na námestí Itchewon (v anglickom prepise Itaewon) v roku 2022) - však otriasla dôverou verejnosti v úrady.