Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Komisárka OSN varuje pred nadmerným použitím sily v Bolívii

Michelle Bacheletová Foto: TASR

Násilné protesty, ktoré nasledovali po voľbách z 20. októbra, keď bol znovuzvolený Morales, si doteraz vyžiadali 15 mŕtvych a viac ako 400 zranených.

Ženeva 16. novembra (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v sobotu upozornila na to, že nadmerné použitie sily zo strany bezpečnostných zložiek v Bolívii predstavuje "mimoriadne nebezpečný vývoj". Bacheletová takisto varovala pred hrozbou, že situácia v krajine sa vymkne spod kontroly, informovala agentúra AFP.

"Som skutočne znepokojená tým, že situácia v Bolívii sa môže vymknúť spod kontroly, ak sa k nej predstavitelia (krajiny) nepostavia citlivo a v súlade s medzinárodnými normami a štandardmi týkajúcimi sa použitia sily a s absolútnym rešpektovaním ľudských práv," vyhlásila Bacheletová.

Pri najnovších potýčkach s bolívijskými bezpečnostnými silami, ku ktorým došlo v piatok počas demonštrácie stúpencov exprezidenta Eva Moralesa pri meste Cochabamba v strede Bolívie zahynulo päť ľudí a ďalších 75 osôb utrpelo zranenia.

Násilné protesty, ktoré nasledovali po voľbách z 20. októbra, keď bol znovuzvolený Morales, avšak opozícia ho obvinila z volebných podvodov, si pritom doteraz vyžiadali 15 mŕtvych a viac ako 400 zranených.

Morales po troch týždňoch demonštrácií zo svojej funkcie 10. novembra odstúpil a následne odcestoval do Mexika, ktoré mu poskytlo azyl. Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa v utorok vyhlásila podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.