Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kremeľ skritizoval Zelenského poznámky o druhej svetovej vojne

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, archívna snímka. Foto: TASR/AP

S týmto stanoviskom ostro nesúhlasíme. Ukrajinský prezident vyjadril solidaritu s hľadiskom poľských lídrov, ktoré je podľa nás veľmi chybné a urážlivé pre milióny ľudí, povedal Peskov novinárom.

Moskva 28. januára (TASR) - Kremeľ považuje vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom, že Sovietsky zväz zohral úlohu pri rozpútaní druhej svetovej vojny, za chybné a urážlivé. Vyhlásil to v utorok ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov, ktorého cituje tlačová agentúra TASS.

"S týmto stanoviskom ostro nesúhlasíme. Ukrajinský prezident vyjadril solidaritu s hľadiskom poľských lídrov, ktoré je podľa nás veľmi chybné a urážlivé pre milióny ľudí," povedal Peskov novinárom. Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sú napriek určitým pozitívnym náznakom ďaleko od zlepšenia, dodal Peskov.

Zelenského výroky o tom, že nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau v okupovanom Poľsku oslobodili vojaci 100. ľvovskej streleckej divízie 1. ukrajinského frontu a snaha o ignorovanie toho, ako boli divízie Červenej armády skutočne pomenovávané, naznačuje, že prezident stále skĺzava do ukrajinskej nacionalistickej dogmy, tvrdí šéf Služby zahraničnej rozviedky Ruskej federácie (SVR RF) Sergej Naryškin.

"Divízie boli pomenovávané na základe geografického miesta, kde sa určitá divízia alebo armáda sformovala, alebo - od roku 1943 - na základe geografického smeru hlavných útokov Červenej armády," vysvetlil Naryškin.

100. ľvovská strelecká divízia 1. ukrajinského frontu pôvodne vznikla v roku 1923 na Ukrajine, v roku 1942 však bola opätovne sformovaná v meste Vologda, pričom pozostávala zo sovietskych vojakov z Archangeľskej oblasti a Komijskej republiky. Divízia v roku 1944 oslobodila ukrajinské mesto Ľvov a získala tak svoj čestný názov. V januári 1945 oslobodila Auschwitz-Birkenau.