Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kritik Orbánovej vlády zverejnil kompromitujúcu nahrávku o prokuratúre

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Magyarova exmanželka na nahrávke tiež povedala, že prokurátorom bolo navrhnuté, čo majú z vyšetrovacích spisov kauzy Schadl-Völner odstrániť.

Budapešť 26. marca (TASR) - Kritik predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a niekdajší bruselský diplomat jeho administratívy Péter Magyar v utorok na Facebooku zverejnil zvukový záznam kompromitujúci fungovanie prokuratúry. Ide o nahrávku rozhovoru s Magyarovou bývalou manželkou a exministerkou spravodlivosti Judit Vargovou, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Na zázname vyhotovenom tajne v ich byte v januári 2023 Vargová popísala manipulovanie dôkazov v jednej z najvážnejších maďarských korupčných káuz, v ktorej medzi dvoma hlavnými obvinenými figuruje aj niekdajší štátny tajomník ministerstva spravodlivosti a poslanec parlamentu za vládnu stranu Fidesz Pál Völner. Okrem Völnera a predsedu Zboru maďarských súdnych exekútorov (BVK) Györgya Schadla bolo obvinených z korupcie a iných trestných činov ešte ďalších 20 osôb.

Magyarova exmanželka na nahrávke tiež povedala, že prokurátorom bolo navrhnuté, čo majú z vyšetrovacích spisov kauzy Schadl-Völner odstrániť. Vargová konštatovala, že sa to mohlo diať preto, lebo generálny prokurátor Péter Polt v rámci prokuratúry "nemá veci pod kontrolou".

Magyar podľa servera nepszava.hu v utorok po zverejnení nahrávky išiel na Hlavnú vyšetrovaciu prokuratúru hlavného mesta (Fővárosi Nyomozó Ügyészségre), kde po minulotýždňovom výsluchu má opäť vypovedať v uvedenej kauze. Vargová na nahrávku zareagovala otvoreným obvinením Magyara z verbálneho i fyzického násilia, čo minulý týždeň ešte iba naznačovala. "Klame a manipuluje. Obracia sa mi žalúdok. Pamätám si všetko, čím som musel prejsť za posledných 16 rokov," uviedla exministerka, podľa ktorej ju Magyar týmto vydieral vyše roka.

Magyar na protest proti praktikám Orbánovej vlády vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch. Verejnosti sa stal známym po vypuknutí aféry súvisiacej s amnestiou v pedofilnej kauze, kvôli ktorej odstúpila prezidentka Katalin Nováková. V rozsiahlom rozhovore pre kanál Partizán na YouTube Magyar vtedy prvýkrát ostro vystúpil proti Orbánovmu režimu, čo potom urobil aj v rozhovoroch pre ďalšie nezávislé médiá.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)