Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Le Maire: Britskí probrexitoví politici by mali poprieť klamlivé sľuby

Na archívnej snímke Bruno Le Maire. Foto: Wikipedia

Le Maire upozornil, že brexit znamená odchod z jednotného európskeho trhu, čo má pre Britániu prehnané ekonomické dôsledky.

Brusel 16. novembra (TASR) - Britskí politici, ktorí podporovali vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie, si teraz môžu vybrať iba medzi popretím svojich vlastných sľubov a prijatím návrhu dohody o brexite alebo "hospodárskou katastrofou". Uviedol to v piatok francúzsky minister hospodárstva a financií Bruno Le Maire, ktorého slová citovala agentúra AFP.

Le Maire počas vystúpenia na konferencii o reforme Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v Paríži upozornil, že brexit znamená odchod z jednotného európskeho trhu, čo má pre Britániu "prehnané" ekonomické dôsledky.

"Existujú klamárski a nezodpovední politici, ktorí v Spojenom kráľovstve vysvetľovali Britom, že brexit povedie k žiarivej budúcnosti. Teraz si títo politici, ktorí sa zasadzovali za brexit, môžu vybrať medzi popretím svojich politických absurdných sľubov a hospodárskou katastrofu, ktorej prvou obeťou budú Briti samotní," uviedol Le Maire v príhovore, ktorý bol zameraný proti kritikom dohody o brexite. "Rozvodovú" dohodu presadzuje britská premiérka Theresa Mayová, avšak po tom, ako jej vláda v stredu návrh dohody odsúhlasila, viacero členov jej vládneho kabinetu podalo demisiu na protest proti zneniu uvedenej dohody.

V rovnakom duchu sa vo štvrtok Le Maire vyjadril aj pre americkú televíziu CNBC, keď britských probrexitových politikov označil za klamárov, lebo podľa neho zámerne zavádzali voličov pred referendom o brexite, ktoré sa konalo koncom júna 2016. V rozhovore pre CNBC spresnil, že brexit bol "historickou chybou".

"Myslím si, že mnohí britskí politici klamali britským občanom, keď im tvrdili, že odísť z Európskej únie bude jednoduché a nezanechá to nejaké negatívne dôsledky na každodennom živote ľudí," upozornil Le Maire. Dodal, že teraz sú títo politici vystavení momentu pravdy a pravda je taká, že po opustení jednotného trhu EÚ Briti odídu z jedného z najdôležitejších svetových trhov, čo je chyba, ktorá bude mať silné negatívne dôsledky.

Spravodajca TASR Jaromír Novak