Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Libanonu obnovili hlasovacie právo v OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Libanon zápasí s hospodárskou a finančnou krízou a čoraz častejšie tam dochádza k výpadkom dodávok elektrickej energie.

New York 14. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov v pondelok uviedla, že Libanon si splnil svoje finančné záväzky a preto mu bolo obnovené hlasovacie právo vo Valnom zhromaždení OSN. Informovala o tom agentúra AP.

OSN v piatok oznámila, že sedem krajín vrátane Libanonu a Venezuely, zaostávalo v plnení svojich finančných záväzkov a stratili hlasovacie právo v 193-člennom Valnom zhromaždení OSN.

Hovorca OSN Stephane Dujarric však v pondelok informoval, že hlasovacie právo Libanonu bolo obnovené po tom, ako svoje dlhy splatil.

Libanon zápasí s hospodárskou a finančnou krízou a čoraz častejšie tam dochádza k výpadkom dodávok elektrickej energie. V októbri v Libanone vypukli masové protesty proti novým návrhom daní. V súčasnosti demonštranti obviňujú libanonskú politickú elitu z korupcie a zlého riadenia krajiny v čase krízy.

Bez hlasovacieho práva zostávajú Gambia, Jemen, Lesotho, Stredoafrická republika, Tonga a Venezuela. Tri ďalšie krajiny — Komorské ostrovy, Svätý Tomáš a Princov ostrov a Somálsko — s platbami tiež meškajú, ale Valné zhromaždenie v októbri rozhodlo, že hlasovacie právo im ostane do septembra.