Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Luxembursko vyzýva na diskusiu o uznaní Palestíny ako štátu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael a jeho spojenec Spojené štáty sú proti uznaniu Palestíny ako štátu. Európska únia doteraz nezaujala jednotný postoj k vzniku palestínskeho štátu.

Brusel 9. decembra (TASR) - Luxembursko v pondelok vyzvalo na rozpravu na úrovni Európskej únie o uznaní palestínskeho štátu, čím by sa poistil prísľub, že otázku Blízkeho východu ministri zahraničných vecí krajín EÚ "dôkladne prediskutujú" na januárovom stretnutí. Informovala o tom agentúra AFP.

V liste adresovanom novému vysokému predstaviteľovi EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepovi Borrellovi luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn uviedol, že diskusia by mohla podporiť úsilie zamerané na nájdenie riešenia konfliktu na Blízkom východe podľa zásady "dva štáty – dva národy".

List, do ktorého AFP nahliadla počas pondelkového stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli, naznačuje, že členské štáty by mohli o uznaní palestínskeho štátu diskutovať na budúcom stretnutí.

Každé rozhodnutie o nadviazaní nových diplomatických vzťahov s ďalším štátom by prijali jednotlivé členské štáty, ale Asselborn chce prinajmenšom diskusiu na úrovni EÚ.

"Európska únia musí naďalej presadzovať a podporovať konsenzus v prospech riešenia založeného na vzniku dvoch štátov," napísal Asselborn. "Jedným zo spôsobov, ako pomôcť zachrániť toto riešenie, je vytvorenie spravodlivejšej situácie pre obe strany," povedal. V tejto súvislosti sa Asselborn domnieva, že "je čas začať v rámci Európskej únie diskusiu o možnosti uznania palestínskeho štátu všetkými jej členskými štátmi".

Po stretnutí Borrell prítomným novinárom povedal, že ministri súhlasili so zaradením diskusie o situácii na Blízkom východe a mierovom procese do programu svojho ďalšieho spoločného stretnutia, ktoré sa uskutoční v januári.

Izrael a jeho spojenec Spojené štáty sú proti uznaniu Palestíny ako štátu. Európska únia doteraz nezaujala jednotný postoj k vzniku palestínskeho štátu, dodáva AFP.