Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarská ministerka: EÚ podelili na zlé a dobré štáty

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Maďarská ministerka zdôraznila, že jej krajina akceptuje v akomkoľvek procese iba dialóg založený na vzájomnej úcte národov a odmieta súčasný karhajúci štýl rokovania.

Budapešť/Brusel 10. decembra (TASR) - Vypočutie na rokovaní Rady Európskej únie pre všeobecné záležitosti v Bruseli, ktoré sa v utorok zaoberalo aj stavom právneho štátu v Maďarsku, je procesom riadeným otázkami zvonka. Potvrdilo sa, že isté záujmové skupiny chcú narušiť jednotu medzi členskými krajinami Únie, povedala po vypočutí maďarským médiám šéfka maďarského rezortu justície Judit Vargová.

Podľa agentúry MTI ministerka vyhlásila, že Európu podelili na zlé a dobré členské krajiny. "Isté sily chcú potrestať tie krajiny, ktoré odmietajú hlavný európsky prúd," podčiarkla Vargová.

Dodala, že sa tiež potvrdilo, že ak by Únia mala obavy o stav právneho štátu, tak Brusel mohol už dávno uzatvoriť tento proces, pretože maďarská delegácia dala vyčerpávajúce odpovede na všetky položené otázky.

Maďarská ministerka zdôraznila, že jej krajina akceptuje v akomkoľvek procese iba dialóg založený na vzájomnej úcte národov a odmieta súčasný karhajúci štýl rokovania.

Maďarsko ešte musí zodpovedať viacero otázok, ktoré od neho požaduje Európska komisia v spore okolo dodržiavania pravidiel právneho štátu. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR František Ružička počas rokovaní Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Spresnil, že prebehlo vypočúvanie maďarskej ministerky Vargovej, počas ktorého mnohé krajiny EÚ kládli otázky týkajúce sa právneho štátu a implementácie požadovaných opatrení zo strany maďarskej vlády. "Ten proces sa ešte neskončil, mnohé otázky sú otvorené. V prípade Poľska išlo o informáciu Európskej komisie o tom, aký je momentálne stav v tejto krajine," opísal Ružička dialóg, ktorý prebieha medzi Európskou komisiou a vládami z Budapešti a Varšavy.