Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Moskva obvinila Google a Facebook zo zasahovania do ruských volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vo viacerých oblastiach Ruska sa v dnes konali voľby do miestnych a regionálnych zastupiteľstiev.

Moskva 8. septembra (TASR) - Ruský úrad pre dohľad nad médiami dnes obvinil internetové spoločnosti Google a Facebook zo zasahovania do volieb v Rusku. Firmy podľa úradu porušili zákon, ktorý zakazuje zverejňovanie politickej reklamy počas hlasovania, informovala agentúra DPA.

"Takéto konanie môže byť považované za zasahovanie do zvrchovaných záležitostí Ruska a za marenie demokratických volieb," uviedla vo vyhlásení ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).

Vo viacerých oblastiach Ruska sa v dnes konali voľby do miestnych a regionálnych zastupiteľstiev. Najviac sledované sú voľby do mestskej dumy v Moskve, kde počas leta prebehla vlna masových opozičných protestov.

Ich účastníci demonštrovali proti vylúčeniu viacerých opozičných kandidátov z účasti na voľbách. Viacerí ruskí predstavitelia tvrdili, že za moskovskými demonštrantami stoja zahraničné mocnosti.

Roskomnadzor ešte pred nedeľňajšími voľbami požiadal Facebook a Google, aby počas celého víkendu zamedzili publikovaniu politickej reklamy na svojich platformách.

Ruská polícia v nedeľu zadržala v Moskve približne desať osôb vrátane členky skupiny Pussy Riot Marije Aľochinovej a novinára denníka Novaja Gazeta Iľju Azara, ktorého však zakrátko prepustili, informoval server Meduza.