Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Muž šíril video zo streľby v mešitách na N. Zélande, pôjde do väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podnikateľa Arpsa zatkli štyri dni po vyčíňaní Tarranta v mešitách, pričom išlo o najhorší masaker v novodobých dejinách Nového Zélandu.

Wellington 18. júna (TASR) - Podnikateľa z novozélandského mesta Christchurch Philipa Arpsa, ktorý šíril video z brutálnych útokov strelca na veriacich v mešitách, odsúdili v utorok na 21 mesiacov väzenia. Informovali o tom tlačové agentúry AP, AFP a DPA.

Arps (44) sa už skôr priznal k obvineniu zo zdieľania a šírenia videa, ktoré 15. marca naživo vysielal na Facebooku strelec Brenton Tarrant, keď zabíjal 51 ľudí v dvoch mešitách v Christchurchi. Video nakrúcal kamerou pripevnenou na prilbe.

Podnikateľa Arpsa zatkli štyri dni po vyčíňaní Tarranta v mešitách, pričom išlo o najhorší masaker v novodobých dejinách Nového Zélandu.

Sudca Stephen O'Driscoll uviedol, že keď Arpsa vypočúvali pre toto video, podnikateľ ho označil za "pôsobivé" a neprejavil voči obetiam žiaden súcit. Sudca dodal, že Arps má tvrdé a nemilosrdné názory na moslimskú komunitu a sám sa prirovnáva k Rudolfovi Hessovi, nacistickému pohlavárovi v období vládnutia Adolfa Hitlera.

Podľa sudcu Arps poslal video 30 spolupracovníkom a takisto žiadal jednu osobu, aby vložila do videa zameriavacie kríže a "počítadlo zabitých". U Arpsa sa našla aj táto verzia videa s vloženými zameriavacími krížmi.

"Jeho čin bol v skutočnosti zločinom z nenávisti voči moslimskej komunite," vyhlásil sudca O'Driscoll.

Sudca dospel k názoru, že Arps "oslavoval" smrť moslimov a iný trest než uväznenie je neprimeraný.

Arps, sám seba označujúci za belošského rasistu, bol v roku 2016 odsúdený za urážlivé správanie, pretože nechal hlavu prasaťa pri mešite Al Noor, jednej z dvoch, ktoré sa v marci stali terčom masovej streľby.

Odsúdený je majiteľom spoločnosti Beneficial Insulation, obchodujúcej s izolačným materiálom, ktorá ako logo používa symbol "čierne slnko". Ten často využívajú neonacisti. Spoločnosť uvádza, že si účtuje 14,88 novozélandského dolára za meter izolácie, čo je narážka na heslo belošských rasistov a na Adolfa Hitlera.

Celá názov spoločnosti znie Beneficial Insulation Installs Guaranteed, v skratke BIIg, čo je tiež názov barakov v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau.

Tarrant minulý týždeň vyhlásil, že sa necíti vinný z terorizmu, ani z vrážd 51 ľudí či z pokusu o vraždy ďalších 40.

Pred súd sa má postaviť v máji na budúci rok.