Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Na oslobodené územia Sýrie sa vrátilo ďalších 1000 utečencov

Na archívnej snímke z videa sýrski vládni vojaci. Foto: TASR/AP

Od roku 2011, keď v Sýrii nepokoje proti režimu Bašára Asada prerástli postupne do rozsiahleho vojnového konfliktu, ušlo do Libanonu vyše 900.000 Sýrčanov.

Bejrút 7. decembra (TASR) - Približne 1000 sýrskych utečencov, ktorí boli vojnou donútení utiecť zo svojej krajiny, sa vo štvrtok vrátilo do svojej vlasti. Ich návrat je súčasťou procesu repatriácie, informovali libanonské bezpečnostné zdroje a sýrske štátne médiá.

"Vďaka spoločnému úsiliu libanonskej a sýrskej vlády sa stovky utečencov vrátili do svojich dedín a miest, ktoré boli sýrskou armádou oslobodené od teroristov," uviedla sýrska tlačová agentúra SANA. Navrátilci pochádzali z regiónov Homs, Damask a Hamá.

Medzi nimi je aj 600 sýrskych utečencov, ktorí žili v libanonskom prístavnom meste Tripolis, ako aj 250 Sýrčanov, ktorí našli útočisko v meste Arsál ležiacom na severovýchode Libanonu. Zvyšní sýrski utečenci žili na juhu Libanonu alebo v hlavnom meste Bejrút.

Liza Abú Chálidová, hovorkyňa pobočky Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Bejrúte, s odvolaním sa na údaje od libanonského ministerstva verejnej bezpečnosti uviedla, že tento rok sa v rámci repatriačného programu z Libanonu do Sýrie vrátilo 8467 Sýrčanov.

Spresnila, že niektorí Sýrčania si svoj návrat do vlasti radšej organizujú sami a nevyužívajú ponuku repatriačného programu. Pre ilustráciu dodala, že UNHCR vlani zaregistrovala 11.000 prípadov individuálnych či spontánnych návratov jednotlivcov.

Od roku 2011, keď v Sýrii nepokoje proti režimu Bašára Asada prerástli postupne do rozsiahleho vojnového konfliktu, ušlo do Libanonu vyše 900.000 Sýrčanov. Väčšina z nich žije v "neoficiálnych" táboroch v rôznych oblastiach na severe, východe a juhu Libanonu, a to aj napriek ťažkým životným podmienkam, ktoré v nich panujú.