Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemcov, ktorí nemôžu odcestovať z Turecka, je dvakrát viac než vlani

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väznenie nemeckých štátnych príslušníkov v Turecku je jednou z vecí, ktoré stoja v ceste normalizácii vzťahov medzi týmito dvoma krajinami.

Istanbul 21. januára (TASR) - V súčasnosti nemôže Turecko v dôsledku zákazu vycestovania opustiť 74 nemeckých občanov. V utorok to podľa agentúry DPA potvrdilo nemecké ministerstvo zahraničných vecí.

Počet Nemcov, na ktorých sa vzťahuje zákaz vycestovať, sa podľa DPA od konca augusta 2019, keď ich bolo 38, takmer zdvojnásobil.

Väznených Nemcov ostáva v Turecku od vlaňajška zhruba rovnaký počet. Aktuálne sedí v tureckých väzniciach 59 Nemcov, vlani v novembri ich bolo 60.

Nemecká diplomacia vzhľadom na hrozbu ďalšieho zhoršenia dvojstranných vzťahov s Ankarou detailné počty osôb uväznených z trestných alebo politických dôvodov nezverejňuje.

Podľa DPA sa predpokladá, že aj táto téma bude v piatok v Istanbule predmetom rozhovorov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Väznenie nemeckých štátnych príslušníkov v Turecku je jednou z vecí, ktoré stoja v ceste normalizácii vzťahov medzi týmito dvoma krajinami. V novembri sa takýmto spôsobom vyjadril nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.