Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko musí zabezpečiť návrat príbuzných bojovníkov IS zo Sýrie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na tieto ženy, pochádzajúce z Dolného Saska, sa podľa súdu vzťahuje povinnosť ochrany zo strany štátu zakotvená v ústave.

Berlín 11. júla (TASR) - Nemecká spolková vláda je povinná dopraviť naspäť do Nemecka príbuzných extrémistov, ktorí bojovali po boku organizácie Islamský štát (IS) na Blízkom východe. Správny súd v Berlíne o tom rozhodol v súvislosti s deťmi a ich matkami nemeckého pôvodu, ktoré sa nachádzajú v jednom zo sýrskych utečeneckých táborov, informovala vo štvrtok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na súdnu hovorkyňu.

Na základe rozsudku vyneseného ešte v stredu má nemecké ministerstvo zahraničných vecí preveriť totožnosť troch detí z tohto tábora a následne zabezpečiť ich presun do Nemecka spolu s matkami.

Na tieto ženy, pochádzajúce z Dolného Saska, sa podľa súdu vzťahuje povinnosť ochrany zo strany štátu zakotvená v ústave. Štát musí konať vzhľadom na pomery v predmetnom tábore, ktoré predstavujú ohrozenie života ich detí.

Nemecké rozhlasové stanice NDR a WDR, ako aj noviny Süddeutsche Zeitung informovali o rozhodnutí súdu s tým, že spomínané deti sú vo veku osem, sedem a necelé dva roky. Ministerstvo zahraničných vecí argumentovalo, že necíti v žiadnom prípade povinnosť pomáhať pri návrate zo Sýrie do Nemecka aj ich matkám.

V kurdských táboroch na severe Sýrie sa podľa zverejnenej správy nachádzajú desiatky nemeckých bojovníkov IS, ako aj ich manželky a odhadom "trojciferný počet" detí s nemeckým občianstvom.

Nemecký parlament schválil koncom júna zmeny v zákonoch umožňujúce odoberať občianstvo osobám, ktoré sa v zahraničí zapojili do boja po boku teroristických milícií. Odňatie nemeckého občianstva bude možné pod podmienkou, že daná osoba má prinajmenšom jedno ďalšie občianstvo.