Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecký súd nepovolil evidenčné číslo vozidla odkazujúce na Hitlera

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátna poznávacia značka HH 1933 podľa verdiktu súdu porušila etické normy, keďže zjavne odkazovala na nacistický pozdrav Heil Hitler a rok, v ktorom sa Hitler stal ríšskym kancelárom.

Münster 15. novembra (TASR) - Súd v nemeckom meste Münster v piatok rozhodol, že majiteľ automobilu nemá právo mať na svojom vozidle evidenčné číslo odkazujúce na nacistického vodcu Adolfa Hitlera a rok, keď sa ujal moci. Informovala o tom agentúra DPA.

Štátna poznávacia značka HH 1933 podľa verdiktu súdu porušila etické normy, keďže zjavne odkazovala na nacistický pozdrav "Heil Hitler" a rok, v ktorom sa Hitler stal ríšskym kancelárom.

Zmienené evidenčné číslo povolilo nemenovanému majiteľovi vozidla zaregistrovať mesto Viersen, neskôr však svoje rozhodnutie zrušilo. Muž sa následne vo veci obrátil na súd v Düsseldorfe, ktorý však rozhodol v jeho neprospech. S prípadom sa následne obrátil na vyšší súd v Münsteri, ktorý verdikt nižšej právnej inštancie odobril a rozhodol, že na takúto poznávaciu značku nemá právo.