Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novozélanďania budú v referende hlasovať o legalizácii eutanázie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Referendum bolo ohlásené po tom, ako v stredu poslanci novozélandského parlamentu schválili zákon, ktorý má umožniť občanom slobodne sa rozhodnúť pre ukončenie vlastného života.

Wellington 13. novembra (TASR) - Obyvatelia Nového Zélandu dostanú počas budúcoročných parlamentných volieb možnosť vyjadriť sa k otázke legalizácie eutanázie. Referendum bolo ohlásené po tom, ako v stredu poslanci novozélandského parlamentu schválili zákon, ktorý má umožniť občanom slobodne sa rozhodnúť pre ukončenie vlastného života.

Za zákon, ktorý v 120-člennom parlamente prešiel troma čítaniami, hlasovalo 69 poslancov, proti bolo 51, informovala agentúra DPA.

Agentúra DPA pripomenula, že legislatíva, v súlade s ktorou sa nevyliečiteľne chorí dospelí môžu rozhodnúť pre asistovanú smrť, vstúpi do platnosti iba vtedy, ak ju schvália občania v budúcoročnom referende.

Podľa návrhu zákona by nevyliečiteľne chorému pacientovi, ktorému zostáva menej ako šesť mesiacov života, museli schváliť eutanáziu dvaja lekári.

Súbežne s parlamentnými voľbami a referendom o eutanázii sa bude v roku 2020 na Novom Zélande konať aj plebiscit o legalizácii marihuany, ktoré vláda ohlásila už máji tohto roka.