Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland si uctil obete výbuchu sopky minútou ticha

Policajní potápači sa pripravujú na prehľadávanie vôd v okolí novozélandského ostrova White Island 14. decembra 2019. Foto: TASR/AP

Počas erupcie sa na ostrovnom vulkáne White Island alebo v jeho okolí nachádzalo celkovo 47 návštevníkov, prevažne turistov.

Wellington 16. decembra (TASR) - Obyvatelia Nového Zélandu držali v pondelok minútu ticha v čase, keď pred týždňom na severe krajiny vybuchla sopka, ktorej erupcia si vyžiadala 18 obetí na životoch a ďalších vážne zranených. Informovala o tom agentúra AP.

Premiérka Jacinda Ardernová uviedla, že pre ľudí v krajine i po celom svete to bola príležitosť stáť pri tých, ktorí pri tragédii prišli o milovaných.

"Spolu môžeme vyjadriť smútok za tými, ktorí zomreli a boli zranení, a podporu ich trúchliacim rodinám a priateľom," napísala vo vyhlásení.

Počas erupcie sa na ostrovnom vulkáne White Island alebo v jeho okolí nachádzalo celkovo 47 návštevníkov, prevažne turistov. Najväčšia skupina 24 ľudí bola z Austrálie, deviati zo Spojených štátov, piati z Nového Zélandu a štyria z Nemecka. Boli tam aj dvaja Číňania, dvaja Briti a jeden Malajzijčan.

Medzi mŕtvymi je desať Austrálčanov. Austrálsky premiér Scott Morrison oznámil, že obyvatelia jeho krajiny sa v minúte ticha pridajú k Novozélanďanom.

Sopka White Island, známa aj pod maorijským názvom Whakaari, sa nachádza zhruba 50 kilometrov od pobrežia novozélandského Severného ostrova a je obľúbeným cieľom turistických výprav.

Miestni vulkanológovia, ktorí sopku monitorujú, informovali, že jej aktivita je síce nižšia ako 9. decembra, ale riziko erupcie zostáva naďalej vysoké, čo komplikuje aj pátranie po telách obetí. Dve z nich dosiaľ nenašli, pátranie však bude pokračovať.