Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obec v Nemecku si zopakuje hlasovanie o kontroverznom zvone

Na archívnej snímke kontroverzný zvon. Foto: TASR/AP

Zvon z roku 1934 rozdelil vlani miestnu komunitu, keď jedna strana argumentovala, že existencia zvona je urážkou, pokým iní tvrdili, že by sa dejiny obce nemali ignorovať.

Wiesbaden 1. marca (TASR) - Hlasovanie o tom, či zvon s vyobrazením hákového kríža a poctou nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi môže zostať vo zvonici, sa musí zopakovať, oznámil v stredu starosta nemeckej obce Herxheim am Berg.

Georg Welker uviedol, že k opakovaniu musí dôjsť pre technickú chybu. Nedal totiž v pondelok na obecnej rade osobitne hlasovať o tom, či hlasovanie o zvone bude tajné. Takže si ho členovia obecného zastupiteľstva 12. marca zopakujú.

Zvon z roku 1934 rozdelil vlani miestnu komunitu, keď jedna strana argumentovala, že existencia zvona je urážkou, pokým iní tvrdili, že by sa dejiny obce nemali ignorovať, pripomína agentúra DPA.

V zvonici visí kritizovaný zvon od nacistického obdobia a okrem svastiky je na ňom i nápis "Všetko pre vlasť - Adolf Hitler".

Presbytérium protestantskej komunity v septembri rozhodlo, že zvon už nebude avizovať bohoslužby, a odvtedy vyzváňali dva cirkevné zvony visiace pri ňom. Nezvesili ho však a konečné rozhodnutie nechali na obecnej rade. Pondelkové hlasovanie dopadlo pomerom 10:3 v prospech existencie zvona.