Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obete havárie lietadla v Etiópii pripomína pamätná tabuľa a olivovník

Na snímke z Facebooku Etiópskych aerolínií, výkonný riaditeľ Etiópskych aerolínií Tewolde Gebremariam sa pozerá na trosky lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe 10. marca 2019. Nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky nehodu neprežil. Stroj mal namierené do kenského hlavného mesta Nairobi. Foto: TASR/AP

Pietne miesto, na ktorom je osadená mramorová pamätná tabuľa a vysadený olivovník, sa nachádza na pozemku pariacom kanadskému veľvyslanectvu v Etiópii.

Addis Abeba 26. marca (TASR) - Príbuzní a priatelia obetí nedávneho leteckého nešťastia v Etiópii odhalili v utorok v Addis Abebe pamätnú tabuľu, ktorá bude tragédiu pripomínať spolu s olivovníkom vysadeným do pôdy pochádzajúcej z miesta havárie.

Pri páde lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines zahynuli 10. marca občania 35 štátov sveta vrátane štyroch občanov SR. Lietadlo sa zrútilo šesť minút po štarte. Haváriu neprežil nikto zo 157 ľudí na palube. Najviac obetí pochádzalo z Kene, Kanady a Etiópie.

Pietne miesto, na ktorom je osadená mramorová pamätná tabuľa a vysadený olivovník, sa nachádza na pozemku pariacom kanadskému veľvyslanectvu v Etiópii.

Hovorca etiópskeho ministerstva dopravy Muse Yiheyis v utorok informoval, že predbežná správa o havárii lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines bude s veľkou pravdepodobnosťou zverejnená tento týždeň.

Stály tajomník etiópskeho ministerstva zahraničných vecí Mahlet Hailu podľa agentúry Reuters vyhlásil, že etiópska vláda chce zabezpečiť, aby pozostalí priebežne dostávali informácie o postupe vyšetrovania.

Etiópske úrady pozostalých súčasne informovali, že môže trvať šesť mesiacov, kým identifikujú pozostatky 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky.