Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Orbán gratuloval prezidentovi Čadu k volebnému víťazstvu

Viktor Orbán. Foto: TASR/Martin Baumann

Za víťaza prezidentských volieb v africkom štáte Čad bol minulý štvrtok (9.5.) vyhlásený doterajší vojenský vodca krajiny Mahamat Déby Itno.

Budapešť 13. mája (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal novému prezidentovi Čadu Mahamatovi Débymu Itnovi k minulotýždňovému volebnému víťazstvu. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Gratulujem prezidentovi Mahamatovi Débymu Itnovi a čadskému ľudu k nedávnym pokojným voľbám. Toto je dôležitý krok v procese prechodu. Maďarsko bude počas nadchádzajúceho maďarského predsedníctva EÚ naďalej podporovať Čad v dôležitej práci na posilňovaní bezpečnosti a stability v regióne Sahel," napísal v nedeľu Orbán na sociálnej sieti X.

Server pripomína, že Čad je dôležitý pre Európu a Maďarsko z viacerých hľadísk. Západné (hlavne francúzske a americké) sily sú neustále vytláčané z nestabilného regiónu Sahel, ktorý zasiahli vojenské prevraty. Vojensky ich nahrádza Rusko a ekonomicky Čína.

Čad nedávno opustili aj americkí vojaci, zatiaľ čo Maďarsko sa pripravuje na vyslanie 200 vojakov. Maďarské Národné zhromaždenie 6. novembra schválilo vyslanie vojakov maďarských ozbrojených síl do afrického Čadu. Misia má trvať do 31. decembra 2025. Minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky uviedol, že pôjde o misiu zabezpečujúcu nezávislú vojenskú prítomnosť, ktorá bude spolupracovať s francúzskymi a americkými jednotkami v krajine.

Za víťaza prezidentských volieb v africkom štáte Čad bol minulý štvrtok (9.5.) vyhlásený doterajší vojenský vodca krajiny Mahamat Déby Itno. Jeho hlavný vyzývateľ vo voľbách, premiér Succs Masra, však tento výsledok odmietol uznať.

Zo zverejnených výsledkov vyplýva, že Déby Itno vyhral s viac ako 61 percentami hlasov. Masra skončil na druhom mieste s viac ako 18,5 percentami hlasov.