Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

OSN spustila vyšetrovanie smrti zahraničného pracovníka v meste Rafah

Tank s izraelskou vlajkou vchádza do Pásma Gazy na hraničnom priechode Rafah. Foto: TASR/AP

Hovorca Farhan Haq v utorok oznámil vytvorenie vyšetrovacej komisie OSN, ktorej úlohou bude určiť, kto nesie zodpovednosť za útok.

Naí Dillí 15. mája (TASR) – Organizácia Spojených národov (OSN) spustila vyšetrovanie útoku na svoje vozidlo, pri ktorom v pondelok v Pásme Gazy zahynul prvý zahraničný pracovník OSN od 7. októbra minulého roka. Oznámil to hovorca generálneho tajomníka OSN, informovala TASR na základe stredajšej správy agentúry Reuters.

Hovorca Farhan Haq v utorok oznámil vytvorenie vyšetrovacej komisie OSN, ktorej úlohou bude určiť, kto nesie zodpovednosť za útok. "Vyšetrovanie je stále v počiatočných fázach, stále prebieha overovanie podrobností s izraelskou armádou," vyhlásil Haq. Dodal, že v súčasnosti sa v Pásme Gazy nachádza 71 pracovníkov OSN.

Obeťou útoku je dôstojník indickej armády vo výslužbe Vaibhav Anil Kale, ktorý pracoval pre Oddelenie OSN pre bezpečnosť a ochranu (UNDSS). V čase útoku mieril autom do Európskej nemocnice v meste Rafah spolu s ďalšou osobou pracujúcou pre UNDSS, ktorá utrpela zranenia.

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vo vyhlásení zverejnenom po Kaleovej smrti zopakoval "naliehavú žiadosť o okamžité humanitárne prímerie a prepustenie všetkých rukojemníkov". Podľa jeho slov si konflikt v Pásme Gazy naďalej vyberá vysokú daň nielen na civilnom obyvateľstve, ale už aj na humanitárnych pracovníkoch.