Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN varuje pred dramatickou humanitárnou krízou

Na snímke generálny tajomník OSA Antonio Guterres počas prejavu na Klimatickom summite v sídle OSN v New Yorku 23. septembra 2019. Foto: TASR/AP

V oblastiach sahelského regiónu postihnutých konfliktami, pretrvávajúcou krízou, hladom a podvýživou žije podľa WFP približne 20 miliónov ľudí.

Kapské Mesto 19. novembra (TASR) - Tri krajiny z regiónu Sahel - Burkina Faso, Mali a Niger - zápasia s "dramatickou humanitárnou krízou", ktorú zapríčinili prebiehajúci ozbrojený konflikt, nedostatok potravín a chudoba. Uviedol to v utorok Svetový potravinový program OSN (WFP), informuje agentúra DPA.

"Ak nebudeme okamžite bojovať proti hladu v Saheli, celá generácia je ohrozená," uviedol hovorca WFP Hervé Verhoosel.

V oblastiach sahelského regiónu postihnutých konfliktami, pretrvávajúcou krízou, hladom a podvýživou žije podľa WFP približne 20 miliónov ľudí.

Organizácia dodala, že naliehavú pomoc vo forme potravín a špeciálnej výživy potrebuje v Burkine Faso, Mali a Nigeri viac ako 2,4 milióna ľudí. Počet vysídlených ľudí v týchto troch krajinách regiónu dosahuje zhruba 1,1 milióna.

Ozbrojený konflikt v regióne má zničujúce následky pre poľnohospodárstvo a takmer jedno z troch detí v mnohých oblastiach, kde konflikt prebieha, nechodí do školy.

V regióne Sahel sa výrazne prejavili aj dôsledky klimatickej zmeny ako výkyvy počasia a narušenie krehkej rovnováhy medzi farmármi a pastiermi, ktorí zdieľajú zdroje nevyhnutné pre život ako vodu a pasienky, upozorňuje v správe WFP. Boj o tieto zdroje vyvoláva konflikt medzi etnickými skupinami.

Okrem toho územia na severe Burkiny Faso, Mali a Niger slúžia ako útočisko pre islamistických extrémistov, ktorí útočia aj na civilistov.