Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

OSN: Z Rafahu ušlo 150.000 ľudí, Izrael hovorí o 300.000 evakuovaných

Palestínčania sa pozerajú na ruiny po izraelskom útoku na obytnú budovu v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Rodiny v celom meste sa zberajú na odchod a balia si veci, napísal jeden zo zamestnancov UNRWA na sociálnej sieti X.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Gaza 11. mája (TASR) - Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

Rodiny v celom meste sa zberajú na odchod a balia si veci, napísal jeden zo zamestnancov UNRWA na sociálnej sieti X. "Ulice sú oveľa prázdnejšie," dodal. Podľa UNRWA odišlo do piatka z Rafahu, ktorý leží pri hraniciach s Egyptom, zhruba 110.000 Palestínčanov.

Izraelská armáda ešte v pondelok vyzvala na evakuáciu obyvateľov východnej časti Rafahu. V sobotu svoju výzvu rozšírila aj na ďalšie časti tohto mesta vrátane centra. Najnovšie nariadenie sa má pritom týkať zhruba 300.000 ľudí. Evakuovať sa majú do určenej humanitárnej zóny v utečeneckom tábore v meste al-Mawásí.

Zdá sa, že Izrael sa čoraz viac blíži k spusteniu ohlasovanej ofenzívy v Rafahu, hoci zo strany medzinárodného spoločenstva silnejú výzvy, aby od nej upustil. Americký prezident Joe Biden tento týždeň židovský štát varoval, že ak na Rafah zaútočí, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. USA už jednu takúto dodávku veľkých bômb pozastavili - práve pre obavy z plánovaného útoku na Rafah.