Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

P. Szijjártó rokoval s námestníkom amerického rezortu diplomacie

Na archívnej snímke Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Wess Mitchell sa v maďarskej metropole stretol - okrem ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa a ministra obrany Tibora Benkőa - aj so zástupcami občianskej sféry.

Budapešť 23. mája (TASR) - Prehĺbenie bezpečnostnej spolupráce, rast energetickej diverzifikácie a spoločná pomoc Severoatlantickej aliancie Ukrajine boli hlavnými témami stredajších budapeštianskych rokovaní námestníka Ministerstva zahraničných vecí USA pre Európu a euroázijské záležitosti Wessa Mitchella.

S odvolaním sa na správu amerického veľvyslanectva v Maďarsku o tom informoval maďarský spravodajský server 24.hu.

Wess Mitchell sa v maďarskej metropole stretol - okrem ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa a ministra obrany Tibora Benkőa - aj so zástupcami občianskej sféry.

Námestník podľa vyhlásenia veľvyslanectva zdôraznil, že Spojené štáty a Maďarsko sú spojencami v rámci NATO a presadzujú spoločné hodnoty, akými sú demokratické práva a slobody. Vyzdvihol tiež dôležitú úlohu, ktorú v Maďarsku zohrávajú občianske organizácie.

Szijjártó po schôdzke ocenil pomoc USA v otázke riešenia sporu s Ukrajinou, vyvolaného prijatím zákonov, ktoré podľa Maďarska oslabujú práva tamojších menšín. Maďarský minister americkému kolegovi potvrdil, že Budapešť má záujem na riešení celého sporu, a nie na jeho ďalšej eskalácii. Szijjártó sa preto na budúci utorok (29.5.) stretne s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)