Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pakistanský radikálny klerik odvolal protesty a chce blokovať diaľnice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa AP však nie je zrejmé, koľkí z klerikových prívržencov budú brať na jeho príkaz ohľad po tom, ako začala účasť na dva týždne trvajúcom proteste postupne slabnúť.

Islamabad 13. novembra (TASR) - Radikálny pakistanský klerik Fazlur Rahman v stredu vyhlásil, že desaťtisíce jeho stúpencov ukončili okupačný protest v Islamabade a začnú namiesto neho blokovať diaľnice po celej krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Rahman, ktorý stojí na čele politickej strany Združenie islamských učencov (JUI), vo svojom stredajšom príhovore v Islamabade vyhlásil, že jeho stúpenci sa vrátia do svojich domovských miest a dedín, aby tam narúšali dopravu.

Podľa AP však nie je zrejmé, koľkí z klerikových prívržencov budú brať na jeho príkaz ohľad po tom, ako začala účasť na dva týždne trvajúcom proteste postupne slabnúť.

Rahman sa pomocou masových protestov snaží prinútiť pakistanského premiéra Imrána Chána k odstúpeniu pre údajné zlé spravovanie štátu. Chán výzvu na odstúpenie odmietol, avšak povolil demonštrantom zotrvať na vyhradenom priestranstve.

Rahman je považovaný za protalibanského politika napojeného na organizáciu Islamský emirát Afganistan, aj keď sa snažil svoj imidž zmeniť na umierneného islamistu bez väzieb na radikálov a extrémistov. V minulosti požadoval, aby bolo v Pakistane zavedené právo šaría, avšak neskôr vytvoril spojenectvá so sekulárnymi politickými stranami. V rokoch 2004 až 2007 pôsobil ako oficiálny líder pakistanskej opozície.