Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pápež František odcestoval do Thajska a Japonska

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež prikročí k čo najráznejšiemu apelu v prospech spoločných opatrení na úplné odstránenie jadrových zbraní, uviedol štátny tajomník Vatikánu kardinál Pietro Parolin.

Rím 19. novembra (TASR) - Pápež František odcestoval v utorok z Ríma na návštevu Thajska a Japonska, prevažne budhistických krajín, kde by sa mal vysloviť na podporu medzináboženského dialógu a jadrového odzbrojenia.

Ide o tretiu pápežovu cestu do Ázie a jeho 32. zahraničnú cestu. Zavedie ho do dvoch krajín s katolíckou menšinou, ktoré pápež nenavštívil od 80. rokov 20. storočia, pripomína agentúra AFP.

Pápež František priletí do Thajska v stredu, odkiaľ v sobotu odcestuje do Japonska, kde zostane do utorka 26. novembra.

Návštevu Hirošimy i Nagasaki má 82-ročný pápež argentínskeho pôvodu na programe v nedeľu. Zhodenie amerických atómových bômb na tieto mestá v auguste 1945 si vyžiadalo najmenej 214.000 mŕtvych a prispelo k ukončeniu druhej svetovej vojny v Tichomorí - niekoľko mesiacov po tom, ako v Európe kapitulovalo nacistické Nemecko.

"Pápež prikročí k čo najráznejšiemu apelu v prospech spoločných opatrení na úplné odstránenie jadrových zbraní," uviedol štátny tajomník Vatikánu kardinál Pietro Parolin.

"Zneužívanie jadrovej energie na vedenie vojny je nemorálne," povedala v septembri pre japonské médiá hlava katolíckej cirkvi.

Pápež sa v krajine vychádzajúceho slnka stretne aj s obeťami zemetrasenia z roku 2011 a následnej vlny cunami, ktoré zasiahli severovýchod Japonska a vyžiadali si 18.500 obetí na životoch. Živel zároveň spôsobil katastrofu atómovej elektrárne vo Fukušime.

Japonsko sa so svojou povojnovou pacifistickou ústavou v roku 1967 zaviazalo, že nebude vyrábať ani vlastniť jadrové zbrane, a nepovolí ich rozmiestnenie na svojom území - napriek tomu, že sa v rámci ochrany spolieha na americký "jadrový dáždnik".