Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Parížska katedrála Notre-Dame bola v plameňoch

Na snímke Katedrála Notre-Dame počas požiaru 15. apríla 2019 v Paríži. V parížskej Katedrále Notre-Dame vypukol v pondelok popoludní požiar, ktorý môže súvisieť s prebiehajúcimi renovačnými prácami. Foto: TASR/AP

Zábery zverejnené v sociálnych sieťach zachytávajú plamene a veľké kúdoly dymu, vychádzajúce zo strechy tohto gotického chrámu v centre Paríža.

Paríž 15. apríla (TASR) - V parížskej Katedrále Notre-Dame vypukol v pondelok popoludní požiar, ktorý môže súvisieť s prebiehajúcimi renovačnými prácami. S odvolaním sa na miestny hasičský zbor o tom informovala tlačová agentúra AFP.

Zábery zverejnené v sociálnych sieťach zachytávajú plamene a veľké kúdoly dymu, vychádzajúce zo strechy tohto gotického chrámu v centre Paríža, ktorý je jednou z najnavštevovanejších historických pamiatok v Európe. Parížska starostka Anne Hidalgová opísala požiar ako "hroznú" udalosť. Hasiči sa podľa nej snažia udržať plamene "pod kontrolou".



Možná príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Jedna z veží katedrály však momentálne prechádza nákladnou generálnou rekonštrukciou, ktorou sa odstraňujú škody spôsobené vekom, počasím i znečistením ovzdušia. Podľa informácií z parížskej radnice sa táto veža v dôsledku požiaru zrútila.



K miestu udalosti na Île de la Cité - ostrove na rieke Seina v srdci francúzskej metropoly - sa presúvali vysokou rýchlosťou hasičské autá. Parížska polícia prostredníctvom Twitteru vyzývala ľudí, aby sa vyhýbali okoliu katedrály a "uvoľnili cestu záchranným vozidlám".

Podľa agentúry AP zatiaľ v súvislosti s požiarom nie sú hlásené žiadne úmrtia.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že pre túto udalosť sa nebude vysielať jeho prejav, v ktorom mal načrtnúť svoj plán, ako bude riešiť sťažnosti občanov vyjadrované v rámci protestov hnutia tzv. žltých viest, otriasajúcich Francúzskom už niekoľko mesiacov.




Prehľad požiarov pamiatok a historických budov za posledných desať rokov:



30. augusta 2009

Belgicko: Požiar, ktorý vypukol v kostole svätého Karla Boromejského v belgických Antverpách, miestni hasiči relatívne rýchlo dostali pod kontrolu. Plamene tak nespôsobili škody na významnejších umeleckých dielach v chráme. Kostol sv. Karla Boromejského vybudovali v roku 1621 a o jeho interiér sa okrem iných postaral aj Peter Paul Rubens.

17. februára 2010

Nemecko: Vo východonemeckom mestečku Apolda v Durínsku horelo v časti historického centra. Požiar poškodil šesť obytných a obchodných domov pochádzajúcich z 18. storočia. Škody spôsobil aj na dome na pešej zóne, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Polícia a hasiči hovorili o miliónových škodách.

10. marca 2012

Slovensko: Hrad Krásna Hôrka neďaleko Rožňavy vážne poškodil veľký požiar, druhý deň večer opäť horelo. Prvé informácie o požiari hradu boli asi o 13.30 h. Požiar sa šíril veľmi rýchlo, v priebehu desiatich minút bola celá strecha v plameňoch. Škody sa odhadovali na osem miliónov eur, pamiatka sa doteraz rekonštruuje.

21. augusta 2013

Francúzsko: Požiar provizórnej stavby v areáli rekonštruovaného parížskeho hotela z 18. storočia vytvoril oblak hustého čierneho dymu nad francúzskou metropolou, viditeľný z niekoľkých kilometrov. Požiar zachvátil dočasnú štvorposchodovú prístavbu hotela Bourbon de Condé. Do boja s požiarom, ktorý sa rozšíril z odstaveného motocykla, nasadili približne 100 hasičov.

18. novembra 2013

Čile: Mestské divadlo v čilskom hlavnom meste Santiago zachvátil požiar, pričom došlo k jeho poškodeniu. Požiar vypukol v skladových priestoroch na prvom poschodí, kde sa nachádzali kostýmy a rekvizity divadelného predstavenia Luskáčik. Spôsobil škody v hlavnej časti budovy divadla, ktoré je najstarším a najvýznamnejším kultúrnym stánkom v krajine.

11. decembra 2014

Slovensko: K rozsiahlemu požiaru strechy historickej budovy s bytmi a stolárskou dielňou došlo na Jesenského ulici v Košiciach. Z bytov evakuovali obyvateľov, k zraneniam osôb nedošlo. Odhadnutá škoda priamo na mieste požiaru bola 250.000 eur.

9. decembra 2016

Slovensko: Rozsiahly požiar zničil strechu budovy Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Celkové škody sa podľa hasičov odhadli na tri milióny eur. Budovu na rohu ulíc Dr. Kostlivého a Moyzesovej zachvátil požiar pred 18.00 h. V objekte sa nachádza Ústav chemických vied.

2. augusta 2017

ČR: Drevený kostol zo 16. storočia zhorel v meste Třinec v Sliezsku. Materiálne škody boli odhadované na desiatky miliónov českých korún, ale historická škoda je nevyčísliteľná. Rímskokatolícky filiálny Kostol Božieho tela v mestskej časti Guty začal horieť okolo polnoci. Pri príchode hasičov už silno horel a pod kontrolu ho dostali za necelú hodinu.

21. decembra 2017

ČR: Českí hasiči pracovali až do ranných hodín v hale bývalej textilnej fabriky Karnola v meste Krnov v okrese Bruntál. Tento historický objekt zachvátil v stredu podvečer požiar a budovu so zariadením značne poškodil.

15. júna 2018

Spojené kráľovstvo: Rozsiahly požiar vypukol v neskorých večerných hodinách v architektonicky významnej budove umeleckej školy v škótskom meste Glasgow. Išlo už o druhý požiar, ktorý za uplynulé štyri roky poškodil slávnu budovu Glasgow School of Art v centre tohto prístavného mesta. S ohňom bojovalo viac než 120 hasičov. Požiar sa rozšíril aj na niekoľko okolitých budov.

21. augusta 2018

Slovensko: Požiar Kaplnky svätej Heleny na najväčšom považskobystrickom sídlisku Rozkvet vypukol okolo jednej hodiny a rozšíril sa aj na strechu kostola. Škodu odhadli na 150.000 eur.

2. septembra 2018

Brazília: Rozsiahly požiar zachvátil brazílske Národné múzeum v Riu de Janeiro, ktoré je najstaršou vedeckou inštitúciou v Brazílii a najväčším prírodovedným a etnologickým múzeom v Latinskej Amerike. Plamene pohltili takmer všetky časti trojposchodovej budovy založenej v roku 1818 kráľom Jánom VI. Portugalským. Požiar vypukol v čase, keď už bolo múzeum zatvorené.

2. septembra 2018

Spojené kráľovstvo: Mohutný požiar vypukol v budove Littlewoods Pools, ktorá patrí k jedným z najznámejších pamiatkam anglického mesta Liverpool. Úplne zhorela strecha budovy a jej najvyššie poschodie.  

20. októbra 2018

Slovensko: Pri požiari secesného zámku v obci Kunerad v Žilinskom okrese, podobne ako pred ôsmimi rokmi, horela strecha zámku. Požiar strechy lokalizovali až po tri a pol hodine. Strecha secesného zámku z roku 1916 horela už v marci roku 2010.

13. apríla 2019

Kanada: Ukrajinské kultúrne centrum v kanadskom meste Hamilton pri Toronte zničil požiar. Budova kultúrneho centra úplne zhorela, s ňou aj niektoré archívne dokumenty.