Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Peking chce po amerických zákonoch vrátiť úder

Na snímke člen armádnej hudobnej skupiny na úvodnom zasadnutí Národného ľudového kongresu v Pekingu 5. marca 2016. Foto: TASR/AP

Snemovňa Zákon o ľudských právach a demokracii v Hongkongu schválila pomerom hlasov 417:1.

Peking 21. novembra (TASR) - Peking varoval, že je pripravený prijať opatrenia na "rázne vrátenie úderu" po tom, ako Snemovňa reprezentantov Spojených štátov v stredu schválila dva návrhy zákonov, ktoré vyjadrujú podporu demonštrantom v Hongkongu a varujú Čínu v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv. V reakcii na zmienené zákony to vo štvrtok vyhlásila čínska diplomacia, píše agentúra AFP.

"Dôrazne odsudzujeme a dôrazne protestujeme proti schváleniu príslušných zákonov týkajúcich sa Hongkongu," uviedol na tlačovej konferencii v Pekingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

Snemovňa Zákon o ľudských právach a demokracii v Hongkongu schválila pomerom hlasov 417:1. Zákon požaduje sankcie voči čínskym predstaviteľom, ktorí sa dopustia porušovania slobôd a ľudských práv v Hongkongu.

Snemovňa reprezentantov pomerom hlasov 417:0 schválila aj ďalší návrh zákona, ktorý zahŕňa zákaz vývozu slzotvorného plynu, gumových projektilov, vodných diel a pút pre hongkonskú políciu.

Oba zákony už v utorok prešli hlasovaním v Senáte. Či ich prezident Donald Trump podpíše, nie je známe.