Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pelosiová navštívila Auschwitz pred výročím oslobodenia

Na archívnej snímke bývalý nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau v Osvienčime. Foto: TASR/AP

Pelosiová a predseda hornej komory poľského parlamentu (Senátu) Tomasz Grodzki položili vence pri takzvanom čiernom múre, kde nacisti popravili tisíce ľudí.

Varšava 21. januára (TASR) - Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová a ďalší šiesti kongresmani navštívili v utorok bývalý koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau na juhu Poľska pri príležitosti 75. výročia oslobodenia tohto tábora sovietskou armádou. Informovala o tom agentúra AP.

Pelosiová a predseda hornej komory poľského parlamentu (Senátu) Tomasz Grodzki položili vence pri takzvanom čiernom múre, kde nacisti popravili tisíce ľudí.

Pelosiová vo vyhlásení pred cestou do Poľska uviedla, že jej návšteva má potvrdiť "pretrvávajúci záväzok Spojených štátov". Takisto zdôraznila potrebu ctiť si pamiatku ľudí, ktorí prišli v tábore Auschwitz-Birkenau o život, a zachovať neustálu ostražitosť voči nenávisti a prenasledovaniu.

Pelosiová a šiesti členovia Kongresu odcestujú z Poľska do Izraela, kde sa vo štvrtok uskutoční konferencia pri príležitosti výročia oslobodenia tábora.

Štyridsaťjeden hláv štátov si v Jeruzaleme pripomenie toto výročie a budú tiež diskutovať o novodobom antisemitizme. Na podujatí sa majú zúčastniť nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, francúzsky prezident Emmanuel Macron, britský princ Charles či viceprezident Spojených štátov Mike Pence.

Nacisti počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zabili viac ako milión Židov a sovietskych vojnových zajatcov, ako aj predstaviteľov poľskej inteligencie a príslušníkov rôznych národností vrátane asi 15.000 sovietskych občanov.

Tábor Auschwitz-Birkenau bol oslobodený 27. januára 1945 Červenou armádou. Pri oslobodzovaní tohto tábora, ako aj neďalekého mesta Osvienčim padlo viac ako 200 sovietskych vojakov.