Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na zhromaždenie v Barcelone prišlo vyše pol milióna protestujúcich

Demonštranti držia portréty vysokopostavených katalánskych politikov počas masovej demonštrácie v katalánskej metropole Barcelona 18. októbra 2019. Protesty v Katalánsku vypukli v pondelok po tom, ako si 12 obžalovaných, vrátane bývalého katalánskeho vicepremiéra Oriola Junquerasa, vypočulo rozsudok španielskeho najvyššieho súdu. Foto: TASR/AP

Demonštranti zaplavili centrum Barcelony. Mávali vlajkami a požadovali nezávislosť Katalánska od zvyšku Španielska, ako aj prepustenie separatistických lídrov z väzenia.

Barcelona 18. októbra (TASR) - Vyše pol milióna ľudí sa dnes zhromaždilo v Barcelone na protest proti verdiktu španielskeho najvyššieho súdu, ktorý odsúdil deviatich katalánskych separatistických lídrov na dlhé tresty odňatia slobody za nevydarený pokus o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017. Informáciu o počte účastníkov demonštrácie poskytla miestna polícia, ktorú citovali tlačové agentúry AFP a AP.

Podľa údajov polície sa do piatkového protestu zapojilo 525 000 ľudí a mnoho tisíc z nich prišlo do Barcelony po trojdňovom pešom pochode z piatich iných miest katalánskeho regiónu na severovýchode Španielska. Táto pešia akcia sa nazývala "Pochody za slobodu". Ich účastníci sa pridali k študentom a zamestnancom, ktorí tiež vyšli v piatok do ulíc v rámci protestného generálneho štrajku.

Demonštranti zaplavili centrum Barcelony. Mávali vlajkami a požadovali nezávislosť Katalánska od zvyšku Španielska, ako aj prepustenie separatistických lídrov z väzenia.

Demonštrácia bola najprv prevažne pokojná; konala sa na piaty deň protestov v Barcelone, ktoré boli neobvykle násilné. Neskôr však aj počas piatkového zhromaždenia prepukli potýčky medzi poriadkovou políciou a nahnevanými maskovanými demonštrantmi. Tí hádzali do radov polície kamene a nádoby. Po uliciach ťahali kontajnery s odpadkami a zapaľovali ich.



Protesty sa začali v pondelok 14. októbra po tom, čo najvyšší súd odsúdil 12 politikov a aktivistov, ktorí sa v roku 2017 pokúsili odtrhnúť región od Španielska. Deväť z nich poslal súd do väzenia za protištátnu činnosť a vymeral im tresty od 9 do 13 rokov za mrežami.