Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Polovica Poliakov chce, aby sa Ukrajinci v brannom veku vrátili

Bytový dom poškodený pri ruskom raketovom útoku v Charkove na Ukrajine 14. mája 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

S návratom mužov v brannom veku na Ukrajinu vyjadrilo súhlas 50,7 percenta respondentov, zatiaľ čo 39 percent bolo proti.

Varšava 17. mája (TASR) - Polovica Poliakov súhlasí s tým, aby sa ukrajinskí muži, ktorých sa týka branná povinnosť, vrátili na Ukrajinu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu agentúry IBRiS, ktoré zverejnil poľský denník Rzeczpospolita. TASR o tom informuje s odvolaním na piatkovú správu agentúry PAP.

S návratom mužov v brannom veku na Ukrajinu vyjadrilo súhlas 50,7 percenta respondentov, zatiaľ čo 39 percent bolo proti. Nerozhodnutých bolo 10,3 percenta opýtaných.

Ukrajina po vyše dvoch rokoch ruskej invázie zápasí s nedostatkom vojakov na fronte v porovnaní s Ruskom. Nedávno schválila mobilizačný zákon, ktorým sa majú zvýšiť mobilizačné kapacity a sprísniť tresty pre tých, ktorí sa odvodu vyhýbajú. Podľa OSN sa v Poľsku nachádzajú desiatky tisíc Ukrajincov, ktorých sa týka branná povinnosť.

Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz koncom apríla povedal, že Varšava je pripravená pomôcť ukrajinským úradom s návratom mužov na Ukrajinu. Žiadne konkrétne kroky však neuviedol.

Prieskum bol uskutočnený od 10. do 11. mája na vzorke 1071 respondentov.