Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pompeo rokoval s kráľom Salmánom o napätí v regióne

Šéf americkej diplomacie Mike Pompeo (vpravo) a saudskoarabský kráľ Salmán sa rozprávajú počas stretnutia v Džidde 24. júna 2019. Foto: TASR/AP

Pompeo ešte pred odletom z Washingtonu označil Saudskú Arábiu a SAE za veľkých spojencov USA pri riešení výzvy, ktorú predstavuje Irán.

Rijád 24. júna (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo diskutoval v pondelok v Džidde so saudskoarabským kráľom Salmánom v rámci snahy o vytvorenie globálnej koalície proti Iránu. Informovala o tom agentúra DPA.

Pompeo označil toto rokovanie za "produktívne" a na Twitteri uviedol, že jeho cieľom bolo prediskutovať zvýšené napätie v regióne a potrebu podporiť námornú bezpečnosť v Hormuzskom prielive.

Šéf americkej diplomacie sa pred odcestovaním do Spojených arabských emirátov (SAE) stretol tiež s vplyvným korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Podľa saudskoarabskej tlačovej agentúry SPA obaja zhodnotili strategické bilaterálne vzťahy a najnovší vývoj udalostí v regióne a v medzinárodných vzťahoch.

Pompeo ešte pred odletom z Washingtonu označil Saudskú Arábiu a SAE za "veľkých spojencov" USA pri riešení "výzvy", ktorú predstavuje Irán. "Budeme s nimi hovoriť o zaistení vzájomného strategického prepojenia a o vybudovaní globálnej koalície (voči Iránu)," povedal Pompeo.

Spojené štáty podľa jeho slov chcú, aby sa k takejto medzinárodnej koalícii pripojili nielen štáty Perzského zálivu, ale aj iné krajiny v Ázii a Európe, ktoré sú pripravené vyvinúť tlak na Teherán. Irán pritom označil za "najväčšieho štátneho podporovateľa terorizmu".

Rijád i SAE sú zástancami razantnejšieho prístupu USA voči Iránu, ktorý je ich regionálnym rivalom.

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň odvolal vojenský zásah proti Iránu po tom, čo Teherán zostrelil americký prieskumný dron v hodnote viac ako 100 miliónov dolárov. Uvedený incident sa odohral v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi. Tie pripisujú Iránu zodpovednosť za nedávne útoky proti tankerom v oblasti strategicky významného Hormuzského prielivu.

Teherán však tieto obvinenia odmieta a vyjadruje predpoklad, že v skutočnosti za útokmi stoja Spojené štáty, ktoré ich chcú využiť na ospravedlnenie použitia sily proti Iránu.