Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

POTRUBIE ZABÍJALO: Päť ľudí zahynulo pri pretrhnutí potrubia v moteli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pôvodné správy hovorili o štyroch mŕtvych a troch zranených.

Perm 20. januára (TASR) - Príčinou tragédie v hoteli v ruskom meste Perm, pri ktorej prišlo o život päť ľudí, bol zrejme zle udržiavaný vykurovací systém a skutočnosť, že minihotel nachádzajúci sa v suteréne budovy, nemal v čase havárie únikový východ. Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax.

V súvislosti s tragédiou v meste vyhlásili stav mimoriadnej situácie a nariadili okamžitú kontrolu vykurovacieho a vodovodného systému.

Zástupca správcovskej spoločnosti domu, v ktorom sa minihotel nachádza, uviedol, že sa roztrhla časť potrubia vykurovacieho systému namontovaného ešte v roku 1962. Táto časť vykurovacej siete bola dlho bez správcu. Nový správca danú tepláreň prebral 12. decembra 2019, uviedol Interfax.

Podľa agentúry vznikla osobitná vyšetrovacia komisia. Miestne médiá informovali, že príslušné orgány nedávno pri obhliadke minihotela konštatovali porušenie najmenej desiatich rôznych predpisov.

K tragickej nehode došlo v pondelok v skorých ranných hodinách v malom súkromnom hoteli Karameľ v priemyselnej štvrti Permu, vyše miliónového mesta ležiaceho úpätí Uralu.

Pôvodné správy hovorili o štyroch mŕtvych a troch zranených. Pri odčerpávaní vody a prehliadke budovy sa však našlo až päť mŕtvych tiel, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Podľa Interfaxu je medzi obeťami aj jedno dieťa. Zranenia - popáleniny rôzneho stupňa - utrpelo šesť ľudí, stav troch z nich si vyžiadal hospitalizáciu.

Permský portál 59.ru citoval z blogu autorky Leny Miro, ktorá upozornila na to, že aj v septembri 2019 došlo k havárii na rovnakej linke vykurovacieho potrubia. Vtedy tiež uniknutá voda zaliala minihotel, ale keďže v danej izbe nebol nikto ubytovaný, nikto sa o tom nedozvedel. Príslušná spoločnosť "potrubie opravila tak, že o tri mesiace znova prasklo," napísala blogerka, ktorá položila otázku, ako potrubie opravili a prečo to neurobili odborne.

Lena Miro vo svojom blogu súčasne pripomenula udalosť spred desiatich rokov, keď sa mesto Perm dostalo do povedomia svetovej verejnosti po požiari v nočnom klube Chromý kôň, pri ktorom zomrelo vyše 150 ľudí.

Blogerka v tejto súvislosti zdôraznila, že je zbytočné vyhovárať sa "na karmu, zlú energiu, pretože to (všetko) je spôsobené "nedbanlivosťou, korupciou, lajdáctvom ako normou života."