Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Povodne v Afganistane si vyžiadali aj obete, ich počet stúpol

Ľudia dostali potraviny po silných záplavách v provincii Baghlan v severnom Afganistane, nedeľa 12. mája 2024. Foto: TASR/AP

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

Kábul 18. mája (TASR) - Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia, s tým, že počet obetí vychádza z predbežných správ. TASR informuje podľa agentúr AFP a AP.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti. Zranenia utrpel doposiaľ bližšie neurčený počet ľudí.

V dôsledku záplav zostalo úplne zničených 2000 domov, pričom ďalších 4000 bolo sčasti poškodených. Pod vodou sa ocitlo i viac než 2000 podnikov a obchodov v provinčnom hlavnom meste Čachčarán.

Minulý týždeň spustošili povodne spôsobené prudkým dažďom dediny na severe Afganistanu, kde o život prišlo 315 ľudí a vyše 1600 ďalších utrpelo zranenia.

Afganistan často postihujú prírodné katastrofy a Organizácia Spojených národov (OSN) ho považuje za jednu z krajín najviac postihnutých klimatickou zmenou, píše AFP.