Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pozostalí kapitána potopenej lode sa obrátia na súd vo Švajčiarsku

Vrak vyhliadkovej lode Hableány, archívna snímka. Foto: TASR Ladislav Vallach

Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov.

Budapešť 2. októbra (TASR) - Rodina zosnulého kapitána potopenej maďarskej vyhliadkovej lode Hableány sa zrejme obráti v rámci občianskeho sporu na švajčiarsky súd. Právny zástupca pozostalých Krisztián Gulyás to povedal v utorok v televízii ATV.

Gulyás pripomenul, že expertmi obnovenú komunikáciu kapitána švajčiarskej výletnej lode Viking Sigyn Jurija C., ktorú kapitán po zrážke vymazal, možno prakticky vnímať ako priznanie sa k spôsobeniu havárie.

"Nevidel som ju. Nevšimol som si ju. Je možné, že som do nej narazil. Prebieha vyšetrovanie, je možné, že výsledok bude ten, že to bola moja vina," napísal kapitán v jednej zo správ na druhý deň po nehode svojmu príbuznému.

Advokát povedal, že sa v súčasnosti sústreďujú na oblasť občianskeho sporu kauzy, pretože trestnoprávna časť je menej významná.

"Naďalej zvažujeme iniciovať občiansky spor vo Švajčiarsku, pretože maďarská súdna prax je natoľko skúpa v takýchto prípadoch, že sudcovia sa správajú tak, ako keby majetkové odškodnenie mali platiť zo svojej výplaty," dodal Gulyás.

Maďarský denník Bors 25. septembra informoval, že časť údajov z mobilu, ktoré kapitán výletnej lode Viking Sigyn po tragickej májovej zrážke s vyhliadkovou loďou Hableány v Budapešti zmazal, sa expertom podarilo obnoviť. Išlo o tisíce správ a fotografií.

Z vyšetrovacieho spisu vyplýva, že zmazanú komunikáciu adresoval kapitán okrem svojho príbuzného aj svojmu zástupcovi, ktorého sa pýtal na okolnosti havárie.

Odvolací súd maďarského hlavného mesta 8. augusta potvrdil verdikt Budínskeho ústredného obvodného súdu z 31. júla, ktorý po predchádzajúcom prepustení na kauciu opäť nariadil vzatie Jurija C. do vyšetrovacej väzby.

Ukrajinec po opätovnom vzatí do väzby čelí už nielen obvineniu z ohrozenia lodnej dopravy z nedbanlivosti s následkom hromadnej nehody, ale aj žalobe za neposkytnutie pomoci. Bilancia potopenia lode Hableány medzi piliermi Margitinho mosta na budapeštianskom úseku Dunaja po zrážke s výletnou loďou večer 29. mája je 27 mŕtvych vrátane dvojčlennej posádky.

Z Dunaja sa po havárii podarilo zachrániť sedem Kórejčanov. Stále sa ešte pátra po jednej nezvestnej Kórejčanke.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach