Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci zaútočili na dedinu v Mali, zahynulo 15 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Konflikt zároveň nadobudol etnický rozmer a došlo k útokom na Fulanov - považovaných za ľudí blízkych džihádistom.

Bamako 16. januára (TASR) - Pätnásť ľudí zahynulo pri útoku ozbrojencov na dedinu v strednej časti afrického štátu Mali, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady.

Terčom útoku sa stala v noci na štvrtok dedina Sinda kmeňa Fulanov. Niektorým podrezali hrdlo v spánku. Podľa miestneho úradníka útočila skupina tradičných lovcov známych ako Dozo. "Prinajmenšom boli oblečení ako oni," dodal.

AFP pripomenula, že islamskí militanti spustili v roku 2012 povstanie na severe Mali, čím vyvolali konflikt, ktorý sa odvtedy rozšíril do centra krajiny i susedných krajín - Burkiny Faso a Nigeru.

Konflikt zároveň nadobudol etnický rozmer a došlo k útokom na Fulanov - považovaných za ľudí blízkych džihádistom. Radikálny kazateľ a vodca džihádistov Amadou Koufa je napríklad z kmeňa Fulanov, ktorí sú tradične kočovnými pastiermi. Ich rivalmi sú etnické skupiny Dogonov a Bambarov, čo sú tradiční roľníci.

Pri najkrvavejšom z útokov bolo v marci 2019 v dedine Ogossagou pri hraniciach s Burkinou Faso zmasakrovaných zhruba 160 členov kmeňa Fulanov. Z útoku sú obviňovaní práve Dogonovia.

Pri útoku ozbrojencov v júni 2019 v dedinách Sobane-Kou, Gangafani a Yoro zahynulo približne 75 Dogonov. Z tohto útoku sú zas obviňovaní Fulanovia.