Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Väčšina Nemcov podporuje v otázkach obrany menší vplyv USA

Príslušníci špeciálnej jednotky kosovskej polície hliadkujú v obci Cabra na severozápade Kosova 28. mája 2019. Špeciálne jednotky kosovskej polície podnikli v utorok ráno v okolí etnicky rozdeleného mesta Mitrovica ležiaceho na severe Kosova operáciu zameranú proti "organizovanému zločinu". Pri zásahu utrpeli zranenia dvaja policajti. Na mieste podľa srbských médií zadržali 13 ľudí a došlo aj k streľbe. Srbský prezident Aleksandar Vučič nariadil v tejto súvislosti pre jednotky rozmiestnené pri hraniciach s Kosovom plnú bojovú pohotovosť. Kosovo, obývané prevažne etnickými Albáncami, po jednostrannom vyhlásení svojej nezávislosti od Srbska v roku 2008 získalo podporu Spojených štátov a väčšiny členských krajín Európskej únie. Srbsko ani jeho spojenci Rusko a Čína však suverenitu Kosova neuznali. Kontrolu nad Kosovom stratilo Srbsko po vojenskej intervencii aliancie NATO v roku 1999. Foto: TASR/AP

Päťdesiatpäť percent Nemcov uviedlo, že v prípade útoku by presadzovalo, aby európske krajiny, ktoré sú členmi Severoatlantickej aliancie, svoju obranu riadili bez podpory Spojených štátov.

Berlín 3. decembra (TASR) - Väčšina Nemcov je v otázkach obrany svojej krajiny za zníženie závislosti od Spojených štátov a za užšiu spoluprácu s Ruskom. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov zverejneného v utorok, ktorý si nechala vypracovať agentúra DPA.

Päťdesiatpäť percent Nemcov uviedlo, že v prípade útoku by presadzovalo, aby európske krajiny, ktoré sú členmi Severoatlantickej aliancie, svoju obranu riadili bez podpory Spojených štátov.

Približne pätina (21 percent) Nemcov sa, naopak, podpory americkej armády vzdať nechce. Prieskum ukázal, že 48 percent opýtaných je za celkový alebo čiastočný odsun amerických vojakov z Nemecka, kde sa ich nachádza 35.000. Zhruba tretina (32 percent) respondentov uviedlo, že v Nemecku by mal zostať plný kontingent amerických vojakov.

Užšie spojenectvo organizácie NATO s Ruskom požaduje 54 percent opýtaných. Len 21 percent ľudí súhlasí s tvrdou politikou voči Moskve. Rozdielnosti sa objavili v otázke ekonomických sankcií Európskej únie voči Rusku: 34 percent súhlasí s vylúčením Ruska z NATO, zatiaľ čo 37 percent je proti tomu.

Severoatlantická aliancia v roku 2014 rozhodla v dôsledku krízy na Ukrajine a anexie Krymského polostrova o pozastavení spolupráce s Ruskou federáciou.