Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Princ Harry: Som smutný, že to zašlo tak ďaleko

Princ Harry. Foto: TASR/AP/Kirsty Wigglesworth,

Buckinghamský palác v sobotu oznámil, že Harry a Meghan už nebudú disponovať titulom kráľovská výsosť a nebudú viac platení z verejných peňazí.

Londýn 20. januára (TASR) - Britskému princovi Harrymu je ľúto, že so svojou manželkou Meghan sa rozhodli nadobudnúť finančnú nezávislosť a nezúčastňovať sa na oficiálnych podujatiach vyplývajúcich z ich postavenia.

"Dokážem si predstaviť, čo ste si prečítali alebo počuli v niekoľkých posledných týždňoch. Chcem, aby ste odo mňa počuli pravdu, pokiaľ ju môžem povedať. Nie o mne ako o princovi alebo vojvodovi, ale ako o Harrym, o osobe, ktorú ste sledovali vyrastať uplynulých 35 rokov — teraz s jasnejšou perspektívou," povedal Harry podľa nemeckej spravodajskej televízie n-tv a agentúry Reuters v krátkom príhovore pred členmi nadácie Sentebale, ktorú spoluzakladal a venuje sa pomoci deťom infikovaným vírusom HIV v Lesothe a Botswane. Video s prejavom zverejnil na svojom účte na Instagrame.

"Keď sme sa s Meghan vzali, boli sme nadšení, plní nádeje a chceli sme urobiť niečo zmysluplné," pokračoval Harry. "Preto je mi smutno, že to zašlo tak ďaleko," dodal.

S Meghan našiel lásku a šťastie, v ktoré veril po celý život. Meghan podľa Harryho zdieľa rovnaké hodnoty ako on. A stále je tou istou ženou, do ktorej sa zamiloval.

Obaja si však svoj život predstavovali inak. Dúfali, že budú môcť naďalej slúžiť kráľovnej, Spoločenstvu národov a armáde, ale bez verejného financovania. "Bohužiaľ to nebolo možné," konštatoval princ, ktorý je šiesty v poradí následníkov trónu. Rozhodnutie vzdať sa postavenia v kráľovskej rodine nebolo urobené ľahkovážne, "ale neexistovala iná možnosť".

"Prijal som to s vedomím, že sa nezmení to, kým som, ani sa nezmení nič na mojom odhodlaní," povedal Harry. Za sebou necháva všetko, čo doteraz robil v nádeji na pokojnejší život. K svojej starej mame, kráľovnej Alžbete II., však naďalej prechováva hlbokú úctu. Jej a zvyšku rodiny sú s Meghan neuveriteľne vďační za podporu v posledných mesiacoch. "Spojené kráľovstvo je môj domov a miesto, ktoré milujem. To sa nikdy nezmení," ubezpečil vojvoda zo Sussexu.

Buckinghamský palác v sobotu oznámil, že Harry a Meghan už nebudú disponovať titulom "kráľovská výsosť" a nebudú viac platení z verejných peňazí. Dvojica zároveň splatí približne 2,4 milióna libier z prostriedkov daňových poplatníkov, ktoré boli vynaložené na renováciu jej sídla v blízkosti hradu Windsor.

Podľa dohody zostane Harry princom a pár si ponechá tituly vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Dvojica chce žiť striedavo v Británii a Severnej Amerike, nebude sa však zúčastňovať na oficiálnych podujatiach kráľovskej rodiny.