Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Protesty proti rastu cien benzínu si v Iráne vyžiadali jednu obeť

Vodička si tankuje benzín na čerpacej stanici v Teheráne 15. novembra 2019. Foto: TASR/AP

Teherán v piatok zaviedol prídelový systém na pohonné hmoty a zároveň zvýšil ich cenu o najmenej 50 percent.

Teherán 16. novembra (TASR) - Jednu obeť na živote a niekoľko zranených si vyžiadali protesty proti rastu cien pohonných hmôt v iránskom meste Sírdžán. S odvolaním sa na sobotňajšie správy polooficiálnej tlačovej agentúry ISNA o tom informovala agentúra AFP.

"Žiaľ, niekto prišiel o život," uviedol v správe guvernér okresu Sírdžán, Mohammad Mahmúdabádí, s tým, že nie je zrejmé, "či bola obeť zastrelená, alebo nie". Dodal zároveň, že počas demonštrácií boli ďalšie osoby zranené.

Mahmúdabádí v tejto súvislosti zdôraznil, že "bezpečnostné zložky nemajú povolenie na streľbu, okrem varovných výstrelov - čo aj urobili".

Podľa slov guvernéra sa v meste konala "pokojná demonštrácia", ktorú niektoré osoby zneužili na "ničenie verejného majetku, poškodzovanie čerpacích staníc, pričom časť z nich sa pokúsila dostať k nádržiam na pohonné hmoty patriacim ropnej spoločnosti a podpáliť ich".

Podľa agentúry ISNA im v tom zabránili príslušníci bezpečnostných zložiek vrátane polície, revolučných gárd a polovojenskej organizácie Basídž.

Teherán v piatok zaviedol prídelový systém na pohonné hmoty a zároveň zvýšil ich cenu o najmenej 50 percent s tým, že chce pomocou tohto kroku pomôcť občanom, ktorí sa ocitli vo finančných problémoch.

Na základe daného opatrenia budú vodiči v Iráne platiť 15.000 iránskych rialov (0,12 eura) za liter, pričom táto suma sa po natankovaní 60 litrov benzínu za mesiac zvýši na 30.000 iránskych rialov (0,24 eura).

K "sporadickým" protestom proti tomuto opatreniu došlo podľa agentúry ISNA aj v iných mestách po celej krajine.