Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prvý beh s býkmi v Pamplone si vyžiadal päť zranených

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Na samotných behoch s býkmi sa tradične zúčastňujú stovky odvážlivcov. Za väčšinu zranení tradične môžu pády pri behu prípadne pošliapanie býkmi.

Pamplona 7. júla (TASR) - Päť ľudí utrpelo zranenia po sobotňajšom behu s býkmi v španielskom meste Pamplona, kde sa konajú slávnosti sv. Fermína. Najmenej jedného z bežcov nabral býk na rohy, informovala agentúra AP s odvolaním sa na zdravotníkov.

Po nočnom daždi zostali úzke, kockami dláždené uličky Pamplony klzké a mnoho bežcov sa ocitlo pod nohami býkov. Tie prekonali 850-metrovú vymedzenú trasu za vyše dve minúty.

Bol to prvý z ôsmich behov s býkmi v rámci slávností sv. Fermína, ktoré potrvajú do 14. júla.

Fiesta v Pamplone sa stala celosvetovo známou vďaka románu Ernesta Hemingwaya z roku 1926 Slnko aj vychádza. Aj vďaka nemu do Pamplony na sviatok sv. Fermína každoročne zavítajú tisíce zahraničných turistov.

Na samotných behoch s býkmi sa tradične zúčastňujú stovky odvážlivcov. Za väčšinu zranení tradične môžu pády pri behu prípadne pošliapanie býkmi.

Každý rok sa počas behu s býkmi uličkami Pamplony zraní 50-100 ľudí. Od roku 1911 si beh s viac ako pol tony vážiacimi zvieratami vyžiadal aj 15 obetí na životoch. Zatiaľ posledný smrteľný prípad zaznamenali v roku 2009, keď zomrel 27-ročný Španiel.