Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Raketa firmy SpaceX prvýkrát vyniesla do vesmíru vojenskú družicu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nedeľňajší štart je dôležitým víťazstvom pre túto súkromnú spoločnosť, ktorá sa roky usilovala dostať na lukratívny trh vesmírnej spolupráce s armádou.

Washington 23. decembra (TASR) - Nosná raketa spoločnosti SpaceX v nedeľu úspešne vyniesla na obežnú dráhu Zeme americkú vojenskú družicu navigačného systému GPS. Ide o prvú vesmírnu misiu zmienenej spoločnosti v službách národnej bezpečnosti USA, informoval denník The Guardian.

Raketa Falcon 9 odštartovala z floridského Mysu Canaveral a na palube niesla družicu GPS za približne pol miliardy dolárov, ktorú zostrojila spoločnosť Lockheed Martin. Štyri predošlé pokusy vrátane sobotňajšieho však museli z poveternostných a technických príčin zrušiť.

Nedeľňajší štart je dôležitým víťazstvom pre túto súkromnú spoločnosť, ktorá sa roky usilovala dostať na lukratívny trh vesmírnej spolupráce s armádou.

SpaceX v roku 2014 zažalovala americké vzdušné sily ohľadom udelenia multimiliardového kontraktu na 36 raketových štartov spoločnosti United Launch Alliance (ULA), ktorú tvorí partnerstvo Lockheedu a Boeingu. SpaceX o rok neskôr žalobu stiahla po tom, ako vzdušné sily súhlasili, že vypíšu súťaž.

SpaceX následne získala kontrakt za 83 miliónov dolárov na vynášku 32 družíc tretej generácie systému GPS, ktoré budú mať životnosť 15 rokov. Všetky vyrobí spoločnosť Lockheed Martin, ktorá so vzdušnými silami uzavrela zmluvu vo výške 12,6 miliardy dolárov. Ďalšiu družicu vynesú do vesmíru v polovici nasledujúceho roka.