Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Zosuv pôdy zničil dom v Korutánsku, vyžiadal si jednu obeť

Na snímke zosuv pôdy pri Gasteine v rakúskej provincii Salzburg 18. novembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Po tomto nešťastí bolo evakuovaných niekoľko okolitých domov a starosta obce povolal na miesto geológa, ktorý má zhodnotiť, či bude nutná aj evakuácia ďalších budov.

Bad Kleinkirchheim 18. novembra (TASR) - Muž vo veku 79 rokov prišiel v pondelok o život pri zosuve pôdy v rakúskej obci Bad Kleinkirchheim v spolkovej krajine Korutánsko. Informovala o tom tamojšia polícia, píše agentúra APA.

Majiteľ domu sa v pondelok dopoludnia chcel dostať k zdroju vody, ktorý sa nachádzal približne desať metrov za domom na svahu. Keď sa však priblížil k tomuto miestu, pôda sa začala zosúvať a muža strhla so sebou. Jeho zavalené telo našli až privolaní záchranári. Celá zadná časť domu bola úplne zničená, uviedol starosta obce Matthias Krenn.

Po tomto nešťastí bolo evakuovaných niekoľko okolitých domov a starosta obce povolal na miesto geológa, ktorý má zhodnotiť, či bude nutná aj evakuácia ďalších budov.

Na juhu a západe Rakúska spôsobili cez víkend výdatné dažďové a snehové zrážky vo viacerých oblastiach početné zosuvy pôdy, lavíny a výpadky elektriny. V pondelok bolo vo východnom Tirolsku bez elektriny 1400 domácností a školy boli zatvorené. V mnohých oblastiach Tirolska hrozí vysoké lavínové nebezpečenstvo — vydaný bol štvrtý varovaný stupeň.

K zosuvom pôdy došlo v noci na pondelok aj v obci Bad Gastein v Salzbursku, kde bol celkom zničený jeden dom, ktorý sa zosunul na vedľajší. V každom z domov sa nachádzala jedna žena — obe sa ich podarilo zachrániť.